сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМного месо почти сигурно води към диабет

Много месо почти сигурно води към диабет

Употребата на големи количества месо увеличава риска от диабет даже в тези случаи, когато в менюто са включени и солидно количество зеленчуци. До този извод стигат медицинските специалисти от института INSERM в Париж, след като анализирали в продължение на 14 г. връзката между начина на хранене и здравето на 66 000 жени в Европа.

Диабет се развива след киселинно натоварване на организма

За този период почти 1400 се разболели от диабет. След като анализираха резултатите от наблюденията си, френските учени въведоха за първи път нов рисков фактор за болестта –  киселинното натоварване на организма. Досега като основни рискови фактори за диабета бяха изтъквани само наднорменото тегло и предпочитанието към храни с голямо количество въглехидрати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
След 40 г. лекарите готови да реабилитират мазнините
Учени от Пловдив: За 8 седмици тученицата рязко снижава кръвната захар
Експертни коментари „за“ и „против“ вегетарианството
70:30 е съвършеното съотношение за здраво тяло

В хода на проучването се изяснило, че най-голям риск имало за дамите, които консумират продукти, повишаващи киселинността в организма като месото. Подобен ефект дават още рибата, сиренето, картофите и тестените изделия също повишават риска да се развие заболяването. Жените, които се хранели прдимно с такива продукти, боледували от диабет с 56% по-често в сравнение с тези, които употребявали сравнително по-малко мръвка.

Киселите плодове всъщност неутрализират киселините в тялото

Зависимостта се запазвала, дори ако участничките в проучването хапвали наред с месото зеленчуци или плодове. Оказало се, че растителните храни не са в състояние да компенсират негативния ефект от продуктите, повишаващи киселинността в организма. Много хора мислят, че някои кисели на вкус плодове водят съответно и до повишаване на киселинността в тялото.

Всъщност е точно обратното – праскови, ябълки, круши, банани и дори лимони и портокали намаляват киселинното натоварване чрез храната, след като организмът ги усвои, пишат френските учени.

Данните от проучването са публикувани в специализираното списание Diabetologica. Диабет тип 2, известен още като старчески, е най-разпространената форма на болестта. Той обхваща 90% от всички случаи на захарна болест. При това милиони по света дори не подозират за своето заболяване, докато то руши организма им.

Източник: diabetes.webmd.com

 

Употребата на големи количества месо увеличава риска от диабет даже в тези случаи, когато порцията съдържа и солидно количество зеленчуци. До този извод стигат медицинските специалисти от института INSERM в Париж, след като анализирали в продължение на 14 г. връзката между начина на хранене и здравето на 66 000 жени в Европа. За този период почти 1400 се разболели от диабет.

Те въведоха за първи път нов рисков фактор за болестта – това е киселинното натоварване на организма.

В продължение на 14 г. те наблюдавали 66 000 жени в Европа, като изучавали връзката между навиците им за хранене и опасността да развият диабет тип 2. Така се изяснило, че най-голям  риск имало за дамите, които консумират продукти, повишаващи киселинността в организма като месото. Тези жени боледувалиот диабет с 56% по-често в сравнение с тези, които употребявали сравнително малко подобни подукти. Зависимостта се запазвала, дори ако участничките в проучването консумирали наред с месото зеленчуци или плодове. Оказало се, че те не са в състояние да компенсират негативния ефект от продуктите, повишаващи киселинността в организма. Данните от проучването са публикувани в специализираното списание Diabetologica.

Диабет тип 2, известен още като старчески, е най-разпространената форма на болестта. Той обхваща 90% от всички случаи на захарна болест. При това милиони по света дори не подозират за своето заболяване, докато то руши организма им. Основните рискови фактори за диабета са наднорменото тегло и предпочитанието към продукти, които съдържат голямо количество въглехидрати. Сега обаче френското проучване показа, че продуктите, повишаващи киселинността в организма, като месото, рибата, сиренето, картофите и тестените изделия също повишават риска да се развие заболяването. 

Противно на разпространените представи, много плодове като като праскови, ябълки, круши, банани и дори лимони и портокали всъщност намаляват киселинното натоварване чрез храната, след като организмът ги усвои, пишат френските учени.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -