четвъртък, 20 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеУчени от Пловдив: За 8 седмици тученицата рязко снижава кръвната захар

Учени от Пловдив: За 8 седмици тученицата рязко снижава кръвната захар

Учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив доказаха, че българското растение тученица може да се ползва като профилактично средство срещу диабет от втори тип, артрит, рак, сърдечно-съдови заболявания, главоболие, кашлица и помага дори при изгаряния.

Екипът от експерти, в който участват и студенти, под ръководството на декана на Стопанския факултет проф. Йорданка Алексиева са установили с лабораторни проучвания полезните свойства на растението.

Вижте още: 

Трябва ли да се лекува кръвна захар, която още не е диабет

Тученицата укрепва сърцето и имунитета

Тя е известна още от древността у нас повече като плевел, отколкото като съставна част на ястията. Съдържа омега-3 мастни киселини – α-линоленова киселина, витамините В, С, А, Е, има високо каротеноидно съдържание, включително бета каротен. Освен това е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин. Заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, тученицата е полезна за укрепване на сърцето, за превенция на аритмия и засилва имунната система и така влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

Учените установили, че екстракт от тученица влияе благоприятно върху дейността на белите дробове. Лимитирани клинични изпитвания доказват, че 5% воден екстракт на тученица в количество 0.25 mL/kg живо тегло действа бронхоразширяващо, а 5 g смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2. 235 mg етанолов екстракт на тученица на ден се използва при кожни лишеи.

Как да приготвяме растението в салати и ястия

Подходящи за консумация са както листата, така и стеблата на тученицата, най-добре сурови, под формата на салати самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци или плодове. От нея могат да се приготвят салати, супи, основни ястия с или без месо, различни тестени изделия като баници, пити и др. Рецепти, използващи тученица, са особено популярни в села в Родопите.

Проучването се прави в годината, в която УХТ чества 60-годишния си юбилей. То е по проект, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, в който участват 13 страни, BASEFood „Устойчиво използване на биологичноактивни вещества в традиционни ястия на страни от Черноморския басейн“, каза проф. Йорданка Алексиева. В рамките на проекта бяха изследвани региони в страната и записани традиционни български ястия, използващи растителни продукти богати на биологично-активни компоненти.

Свързани теми: Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет

Две трети от българите не познават симптомите на диабета

7 суперхрани за хората над 40 г.

Свързани публикации

1 коментар

  1. „Екипът от експерти, в който участват и студенти, под ръководството на декана на Стопанския факултет проф. Йорданка Алексиева са установили с лабораторни проучвания полезните свойства на растението.“ – Публикуват ли се някъде резултати от проучванията, с които да се запознае човек или трябва да вярваме на анонимна публикация в сайт?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -