петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниНов евтин тест разграничава различните типове рак на гърдата

Нов евтин тест разграничава различните типове рак на гърдата

Нов тест на университета в Нотингам позволява да се определят различните типове рак на гърдата, което извежда индивидуализираната медицина на ново ниво, пише в. „Дейли мейл. Той ще бъде достъпен за пациентите до 2 г. по прогноза на учените, които го разработват. В момента стандартните изследвания търсят само два рецептора на туморните клетки – този на естрогена и на HER2 (реагира на противораковия препарат Herceptin).

Учените търсили характерни биомаркери в 1073 образци от тумори. 93% от пробите пасвали идеално в един от 7 вида, а за 7% било трудно да се причислят към която и да е известна категория. Седемте вида се различават по комбинациите и нивата на протеините в раковите образувания. В това число влизат ER и HER2. Други като p53, цитокератини, HER3, HER4 не били тествани.

Миналата година учените разделиха рака на гърдата в 10 вида на основата на генетични дефекти. За подобен анализ обаче трябва генетична технология, която прави изследването доста скъпо. Компанията Nottingham Prognostics Limited обаче вече включила описаните биомаркери в свой тест, който оценя информацията за размера на тумора, за разпространението му и стадия на развитие.

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -