четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВъзрастта сама по себе си е риск за рак

Възрастта сама по себе си е риск за рак

Възрастта сама по себе си е риск за рак. Това разкриват нови изследвания на учени, цитирани от изданието The Times of India. Те показват, че с годините се натрупват промени в биохимичните процеси в тялото, свързани с контрола на гените.

Един от най-важните процеси е метилирането на ДНК. Става дума за промяна на ДНК молекулите, но без да се накърнява последователността на нуклеотидите, а само с добавяне на метилова група. Метиловите групи или активират, или изключват гени, като влияят на взаимодействието на ДНК с клетъчната „фабрика“ за производство на протеини в организма. Експертите установили места на метилиране на ДНК в генома, които се променят с възрастта.

Доказано е, че някои от тези места (изложени на особено активно метилиране с възрастта) са непропорционално променен в някои тумори. На практика метилирането не дава на клетките да контролират определени гени. Това обаче повишавало риска тази клетка да се превърне в ракова. Въпреки че ДНК метилирането е част от нормалното стареене и се случва в гените, участващи в развитието на клетките, раковите клетки често имат променени показатели за метилиране. 70-90 % зоните за метилиране, свързани със стареенето, показват повишени нива на метилиране в седем вида рак. Възрастовите промени при тези процеси потиска активността на определени гени, което е предпоставка клетките да мутират в ракови.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -