Зимата прави жените по-агресивни

PRINT

Зимата променя жените емоционално! Те стават по-агресивни, съобщават учени от Университета на Индиана, цитирани от Zee News. Причината е в късите зимни дни и влиянието им върху хормоните. Например мелатонин, хормон, който се образува под влияние на дневната светлина, има пряко влияние върху надбъбречните жлези и провокира „сезонна агресия“.

Нивата на мелатонин намаляват през деня, а през нощта се увеличават. На свой ред, надбъбречните жлези секретират DHEA (дехидроепиандростерон) – хормон, засягащи нивото на агресия при животните и хората. Някои професионални спортисти например нелегално ползват добавки с DHEA.

Мелатонинът влияе на производството на този хормон. DHEA пък може да се превърне в андрогени и естрогени, които влияят върху нивото на агресия и при двата пола. При жените дехидроепиандростерон се явява като компенсация на ниските нива на друг хормона – естрадиол, чиито нива също намаляват през зимата.

Хипотезата си учените доказали с експеримент при 130 хамстери. Първо една седмица те се радвали на продължителен престой на светлина, а после в продължение на 10 седмици живеели по графика на къса светла част от деня. В резултат на това женските показали повишени нива на мелатонин и DHEA, но се показали и като по-агресивни. Установени били  дори физически промени в надбъбречните жлези, където се произвежда хормонът на стреса кортизол.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Зимата прави жените по-агресивни беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *