При стрес жените показват разбиране, а мъжете – агресия

PRINT
заседнал живот

Стресът предизвиква коренно различни реакции у мъжа и жената, пише сп. „Тайм“. Психосоциалното напрежение води до активиране на социалните способности при дамите, както и на емпатията – готовност да разбереш другия човек по-добре. Мъжете обаче реагират на стреса с повишаване на егоцентризма си. Казано иначе в напрегнати ситуации нежният пол реагира по-скоро с разбиране, а силният – с конфронтация.

Психолозите казват, че способността да се поставиш на мястото на другия е решаваща за успеха в деловия живот. Тя има влияние и върху съжителството на мъжа и жената. Всички знаем колко трудно е да разберем някого, чиито нагласи коренно се различават от нашите. Как обаче реагират хората в стресова ситуация? Отговорът на този въпрос търсели лекари от университетите във Виена, Фрайбург и Триест. Те проверили реакциите на 40 мъже и 40 жени в поведенчески експеримент, при който те били подложени на стресови ситуации. Покачването на напрежението било документирано чрез измерване на пулса и на стресовия хормон кортизол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли стресът да ни разболее и как?
Бракът прави мъжете по-силни. Буквално!
Лекари ще лекуват гнева… с аспирин
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса

Накрая дали на всички задачи в различни ситуации. Станало пределно ясно, че мъжете и жените реагират абсолютно различно, когато са притиснати. При стрес жените могат да разграничават по-добре собствените и чуждите емоции и съждения, затова са по-способни да реагират с емпатия към другите хора. При мъжете психолозите идентифицирали класическия модел на реакция – да се бориш или да бягаш. Под голям стрес те показали по-висока егоцентричност и намалено разбиране към околните.

Засега учените само констатират, но не могат да обяснят напълно различното поведение на мъжете и жените в стрес. Една от хипотезите са хормоналните различия между двата пола. Наред с факторите, свързани с възпитание и местната култура, трябва да се търсят и биологични причини. От психологична гледна точка роля може да играе хормонът окситоцин. Дори без стрес жените имат по-високи нива на хормона от мъжете, а пък е известно, че окситоцинът влияе много върху социалните интеракции.

Източник: Time

 

[Общо: 1    Средно: 5/5]
При стрес жените показват разбиране, а мъжете – агресия беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *