понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога не бива да се носят контактни лещи?

Кога не бива да се носят контактни лещи?

Основното предназначение на контактните лещи е оптична корекция на зрението. По-широко разпространение имат меките лещи, но при висок астигматизъм по-добра корекция се постига с твърди. Контактните лещи обаче не заместват изцяло очилата и не трябва да се използват за непрекъснато носене.

Съществуват противопоказания за носене на контактни лещи от различен характер. Не трябва да се носят контактни лещи при пациенти, които страдат от системни автоимунни заболявания, дори и да няма очни прояви. Наличието на очно възпаление също напълно изключва възможността да се носят лещи. Това важи не само за самото око, но и за очните придатъци – заболявания на сльзната система на клепачите и клепачните жлези.

Не носете лещи при сухо око

сухо око възпаление на окотоДиагностицирането на сухо око също е противопоказание. Независимо от успешното лечение на сухото око с изкуствени сълзи особено при някои форми на заболяването е напълно противопоказана. Има противопоказания и по отношение на околната среда при определения пациент – при запрашаване с вредни изпарения, работа при много ниска/много висока температура, среда с висока влажност и с опасност от водни пръски.

При излети в природата също се препоръчва носенето на очила, за да се избегнат опасностите от нараняване с пръчки и клончета.

Относителни противопоказания са хора с късогледство. при които вече са настъпили затруднения при гледане на близо. При пациенти, които имат алергия, особено свързана с пролетния цъфтеж, също се препоръчва минимално използване на контактни лещи. При тях може да се развие усложнението папиларен конюнктивит.

Противопоказание е и най-малкото очно оплакване

Окото се приспособява към непрекъснатото дразнене и чувствителността към болката намалява. Това е опасно, тъй като пациентьт не усеща началните прояви на възпаление и може да бъде застрашено зрението. Най-

честите усложнения при носене на контактни лещи са оток на роговицата, поява на кръвоносни съдове в нея и хроничен конюнктивит.

По- рядко може да се увреди самата роговична тъкан и при инфектирането й да се развие кератит. Кератитът е възпаление на роговицата, което влошава зрителната острота и представлява опасност от трайно намаление или загуба на зрението. Носенето на контактни лещи е една от основните причини за заболяването (в 20-40% от случаите).

Най-опасно е продължителното носене (особено по време на сън) на меки лещи. Разбира се, значение имат и лошата хигиена, недостатъчното почистване и дезинфекция на лещите, замърсяването на разтворите за съхранение.

Към тези фактори се добавя влошеното .хранене“ на роговичния епител от продължителния контакт с меките лещи, което улеснява прикрепването на микроби и развитието на инфекциозен кератит.

академик петя василева офталмолог

 

Акад. Петя Василева, Специализирана очна болница „Акад. Пашев“

Свързани публикации

1 коментар

  1. По условие носенето на контактни лещи не се препоръчва при къпане и плуване заради риска от контакт на лещата с агресивни компоненти. Макар много хора да практикуват спане с лещи за дълготрайна употреба, не бива да се забравя, че въпреки всички свои качества и най-добрата леща е чуждо тяло. Поставянето й в окото ограничава достъпа на кислород и променя пълноценното хранене на тези деликатни тъкани. Освен това се създават условия за инфекции и възпаления.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -