сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗимата прави жените по-агресивни

Зимата прави жените по-агресивни

Зимата променя жените емоционално! Те стават по-агресивни, съобщават учени от Университета на Индиана, цитирани от Zee News. Причината е в късите зимни дни и влиянието им върху хормоните. Например мелатонин, хормон, който се образува под влияние на дневната светлина, има пряко влияние върху надбъбречните жлези и провокира „сезонна агресия“.

Нивата на мелатонин намаляват през деня, а през нощта се увеличават. На свой ред, надбъбречните жлези секретират DHEA (дехидроепиандростерон) – хормон, засягащи нивото на агресия при животните и хората. Някои професионални спортисти например нелегално ползват добавки с DHEA.

Мелатонинът влияе на производството на този хормон. DHEA пък може да се превърне в андрогени и естрогени, които влияят върху нивото на агресия и при двата пола. При жените дехидроепиандростерон се явява като компенсация на ниските нива на друг хормона – естрадиол, чиито нива също намаляват през зимата.

Хипотезата си учените доказали с експеримент при 130 хамстери. Първо една седмица те се радвали на продължителен престой на светлина, а после в продължение на 10 седмици живеели по графика на къса светла част от деня. В резултат на това женските показали повишени нива на мелатонин и DHEA, но се показали и като по-агресивни. Установени били  дори физически промени в надбъбречните жлези, където се произвежда хормонът на стреса кортизол.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -