Рибеното масло помага при диабетна невропатия

PRINT

Рибеното масло помага при диабетна невропатия, съобщават учени от Медицинския център на ветераните в Айова, САЩ. Увреждането настъпва при пациенти със захарна болест. То засяга нервната система и е свързано с лезии в малките кръвоносни съдове, дължащи се на диабета.

Невропатията води до намалена чувствителност в крайниците (диабетно стъпало) и е основна причина на диабетни рани по краката, които могат да прераснат в гангрена и да се наложи ампутация. Ползата от рибеното масло е свързано с омега-3 мастните киселини в него, съобщава Zee News. Научната публикация е в Journal of Neurophysiology.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Рибено масло действа при проблеми с паметта 
Рибено масло съхранява зрението 
Диабетното стъпало – профилактика и грижи 
Полиневропатия настъпва преди да се открие диабетът 

Специалистите направили проучване при мишки с диабет. Без лечение при гризачите се влошавала сетивността на лапичките. Животните имали по-малко нервни окончания в кожата им и сигналите между нервните клетки се предавали по-бавно. В очите на тези мишки също имало по-малко нервни окончания.

Изследователите сложили в храната на мишките рибено масло. То не свалило нивата на кръвната захар, но се наблюдавали други положителни ефекти. Нервните окончания при мишките станали повече, а сигналите между тях започнали да се предават по-бързо. Освен това веществото резолвин – компонент в омега-3 мастните киселини, стимулирало растежа на невроните.

Източник: Zeenews

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Рибеното масло помага при диабетна невропатия беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *