Реклама
Начало Новини Рибеното масло помага при диабетна невропатия

Рибеното масло помага при диабетна невропатия

0
Реклама

Рибеното масло помага при диабетна невропатия, съобщават учени от Медицинския център на ветераните в Айова, САЩ. Увреждането настъпва при пациенти със захарна болест. То засяга нервната система и е свързано с лезии в малките кръвоносни съдове, дължащи се на диабета.

Невропатията води до намалена чувствителност в крайниците (диабетно стъпало) и е основна причина на диабетни рани по краката, които могат да прераснат в гангрена и да се наложи ампутация. Ползата от рибеното масло е свързано с омега-3 мастните киселини в него, съобщава Zee News. Научната публикация е в Journal of Neurophysiology.

Специалистите направили проучване при мишки с диабет. Без лечение при гризачите се влошавала сетивността на лапичките. Животните имали по-малко нервни окончания в кожата им и сигналите между нервните клетки се предавали по-бавно. В очите на тези мишки също имало по-малко нервни окончания.

Реклама

Изследователите сложили в храната на мишките рибено масло. То не свалило нивата на кръвната захар, но се наблюдавали други положителни ефекти. Нервните окончания при мишките станали повече, а сигналите между тях започнали да се предават по-бързо. Освен това веществото резолвин – компонент в омега-3 мастните киселини, стимулирало растежа на невроните.

Източник: Zeenews

Реклама

Exit mobile version