четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДоматен сок срещу симптомите на менопауза

Доматен сок срещу симптомите на менопауза

Всекидневната консумация на доматен сок облекчава симптомите на менопауза, установиха експерти от Медицинския университет в Токио.

В тяхното проучване участвали 93 жени. В продължение на 8 седмици доброволките пиели два пъти дневно по 200 милилитра доматен сок, пише сайтът „Медицинска информационна мрежа“.

Благодарение на доматения сок жените страдали два пъти по-малко от някои симптоми на менопаузата като тревожност, горещи вълни и раздразнителност. Паралелно с това е установен още един положителен ефект – нивото на холестерола в кръвта на участниците значително намаляло.

Кои са най-важните витамини при менопауза

Преди това учените установили, че гама-аминомаслена киселина (GABA), която влиза в състава на доматения сок, влияе на организма на жената почти като половия хормон естроген.

Други изследвания показват, че доматите, които са богати на ликопен, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, намаляват риска от развитие на рак, сърдечни заболявания и депресия. В допълнение в доматите има витамин А, полезен за зрението. Той предпазва от свързана с възрастта дегенерация на макулата.

Източник: medicinform.net

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -