Приспивателно се оказа полезно при инсулт

PRINT
хапче, лекарства

Лекарство, използвано като приспивателно, изненадващо показа, че може да помага за възстановяване след инсулт, съобщава научното издание New Scientist. От много години учените търсят начин да ускорят възстановяването след инсулт. В публикацията е описано проучване върху лабораторни гризачи, при които са тествани малки дози приспивателни (золпидем). Наблюденията показали, че така животните се възстановяват по-бързо след инсулт.

Основният проблем при инсулта е, че се нарушава притока на кръв към мозъка. В резултат тъканите остават без кислород, който се транспортира с кръвта, и умират. При много хора възстановяването отнема месеци, но понякога то може и никога не да се случи. Засега няма лекарства, които да увеличават обема на тъканите, които се възстановяват. Золпидем обаче дава нови надежди в това отношение.

Един от възможните начини за възстановяване е като се увеличи сигналната активност на невротрансмитера GABA (гама-аминомаслена киселина) в частите на мозъка, които могат да образуват нови връзки. Золпидем действа на GABA рецепторите. Точно този ефект бил проверен върху мишките. Животните били с два вида инсулт – при единия били засегнати сетивните способности, а при втория – моторните.

Гризачите, които пиели золпидем, по-бързо възстановили способността си да забележат парче тиксо, залепено на опашката им, и да се освободят от него, отколкото в контролната група (с инсулт и без золпидем). Все пак учените припомнят, че лекарството има и някои странични ефекти. Известни са случаи, когато хората след приема му ядат нощем, изпращат съобщения и дори правят секс, без да си спомнят за това на сутринта.

Гледайте във видеото какво се случва по време на инсулт!

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Приспивателно се оказа полезно при инсулт беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *