вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКъде да търсим спешна помощ по празниците

Къде да търсим спешна помощ по празниците

Да се търси лекар, когато всички празнуват е неприятно, но се случва. Затова е добре предварително да знаем къде каква специализирана помощ може да получим. Ето някои съвети за жителите и гостите на София. Екипите на столичната „Бърза помощ“ ще работят в обичайния си състав, те пристигат след повикване на тел. 112, ако се прецени, че случаят наистина е спешен. Те обаче са доста по-малко от необходимото за град като София, затова понякога е по-добре сами да се придвижим до съответната болница.

Къде да търсим ортопед-травматолог?

Всички спешни кабинети ще работят по празниците както обикновено. Понякога в празничната суетня  се случват битови инциденти, които налагат пострадалия да бъде прегледан от ортопед или хирург. При съмнение за счупване или друга травма на костите и ставите потърсете дежурните лекари в спешните портали на ВМА, „Пирогов“, болница „Царица Йоанна“ (ИСУЛ) или „Света Анна“ (Окръжна болница). При различни травми на ръцете, които изискват микрохирургия – например разкъсване от пиратки, премазани пръсти или срязани сухожилия, помагат опитните специалисти в ИСУЛ и „Пирогов“. Микрохирургия на ръката има и в Софиямед. В Токуда също има спешен портал, а в болницата има почти всички видове специалисти.

Дежурни УНГ и очни лекари

Добре е да се знае още, че в ИСУЛ работи и единственият дежурен денонощен УНГ кабинет за столицата. В очното отделение на същата болница пък офталмолозите са специализирани да лекуват различни травми на зрителния орган – битови или от катастрофа. Ако пострадалият е прекалил с алкохола или пък е погълнал нещо, довело до отравяне, правилното място,  където да потърсите помощ са токсикологията на ВМА или тази на „Пирогов“.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -