Пилешките бутчета пазят от инфаркт

PRINT
chicken

Мазнината в пилешките бутчета, която ужасява диетолозите, изглежда вече е реабилитирана. Учени от центъра Лангон към университета в Ню Йорк откриха в тях вещество, което пази съдовете от атеросклероза. Традиционно бутчетата са заклеймявани от експертите по хранене заради съдържащия се лош холестерол и липопротеини с ниска плътност, които се отлагат в артериите и ги запушват. В резултат възниква риск от инфаркт на миокарда.

В бутчетата се съдържа ценна аминокиселина – таурин

Сега обаче американските учени разкриха, че в пилешките бутчета се съдържа ценната аминокиселина таурин. Веществото е важно за обмена на калий, калций, магнезий и натрий в човешкия организъм. В медицината таурин се използва за лечение на атеросклероза, заболявания на сърцето, отоци, хипертония и хипогликемия.

Веществото е особено ценно за мозъка, където се явява като важен невромедиатор. Често го прилагат за терапия при епилепсия, повишено безпокойство и възбуда, гърчове и хиперактивност. Биологически активните добавки, съдържащи таурин, за полезни за деца, които страдат от мускулна дистрофия и синдром на даун. При захарен диабет, астма, варикозни вени и нарушени функции на зрението тауринът също помага.

Учените от центъра „Лангон“ проучили историята за заболеваемостта и здравното състояние на над 14 000 жителки на Ню Йорк между 34 и 65 г. При 225 души била открита исхемична болест на сърцето. Показателите от кръвните им изследвания били сравнени с тези на здравите жени. Установили закономерност – рискът от усложнение на исхемичната болест намалявал с 60% при жените с повече лош холестерол, ако и нивото на таурина в кръвта им било високо.

Свързани теми: Какво да ядем срещу високо кръвно?

Химикал в пластмасовите бутилки вдига риска от инфаркт

Все повече мъже под 50 г. с инфаркт

Диетичните напитки вдигат риска от инсулт и инфаркт

СНИМКА: SXC

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Пилешките бутчета пазят от инфаркт беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *