Магнезият действа срещу депресии

PRINT
депресия

При диагноза депресия лекарите често изписват медикаменти, за да се овладее критичната фаза. Те обаче често имат странични ефекти, а и при някои пациенти не се получава очакваният ефект. Затова изводите на учени от Университета във Върмонт звучат доста обнадеждаващо: при депресия помагат таблетки с магнезий.

За какво помага магнезий

магнезий ползи приемМагнезият е минерал, който се продава свободно като хранителна добавка в аптеки и магазини. Препоръчва се при мускулни крампи или по-сериозно физическо натоварване.

Известно е, че релаксира не само мускулите, но и нервите, както и кръвоносните съдове. Затова препаратите с магнезий често са част от терапията при хипертония, аритмия или след прекаран лек инсулт. Има значение още за здравината на костите, играе важна роля и за справяне с възпалителните процеси.

Връзката между магнезия и депресиите е добре документирана, но учените още не са разгадали точния механизъм, по който минералът оказва влияние. Знае се, че играе ключова роля при регулацията на вещества в организма, които влияят на настроението.

В проучването на Университета във Върмонт участвали 126 души на средна възраст 52 г. Те страдали от лека до средно тежка депресия.

Ефект след 6 седмици на магнезий

лекарства лечениеПоловината получавали в продължение на 6 седмици дневно по 248 мг магнезий. Другата половина не пиела нищо. След 6 седмици нещата се сменили  – втората група минала на магнезий. При 122 от хората таблетките с магнезий категорично дали положителен ефект върху симптомите на страх и депресия.

Ефектът им бил сравним с този на селективните блокери на повторното усвояване на серотонина (SSRI). Това са най-модерните и най-често предписвани антидепресанти. Всички понесли много добре добавките с магнезий. Интересно е, че ефектът от тях се забелязал доста бързо.

Резултатите са окуражаващи, преди всичко заради факта, че се нуждаем спешно от нови терапевтични възможности за хората с депресия, подчерта Емили Тарлтън, ръководител на проучването. Антидепресантите не постигат ефект при част от пациентите. Други пък се страхуват да ги пият, за да не им се присмиват околните.

Не е ясно дали помага при тежка депресия

Необходими са още проучвания с повече участници и за по-дълъг период от време, за да се прецени по-точно потенциалът на магнезия при лечението на депресия. Засега не е ясно и дали той ще може да помогне и на пациенти с тежка депресия.

Експертите съветват пациентите в никакъв случай да не спират сами антидепресантите си и да ги заместват с магнезий. Препоръчват да обсъдят вземането на добавки с лекуващия лекар. Иначе рискуват да получат тежка криза на заболяването си. Вероятно има смисъл да се комбинират антидепресанти с магнезий, поне в случаите, когато пациентите имат ниски нива на този минерал, обобщават учените.

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Магнезият действа срещу депресии беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *