Липсата на витамин D носи риск за сърцето

PRINT

Липсата на витамин D в детството е заплаха за здравето с напредване на възрастта. Повишава се рискът от сърдечносъдови заболявания, предаде Zee News. Изводите са от проучване на университета в Турку.

В него участвали 2148 души. В началото участниците били на възраст от 3 до 18 години. Изследователите се срещнали отново с доброволците, когато те били вече на 30-45 години. Анализът на събраните данни показал, че ниските нива на витамин D в детството водят до развитието на субклиничната атеросклероза в зряла възраст (25 години по-късно). Субклиничната атеросклероза е скрита форма на хроничното заболяване на артериите. Атеросклерозата пък значително увеличава риска от други сърдечно-съдови заболявания, които може да завършат с инсулт или инфаркт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кои са храните, които ни запазват млади 
Какво да ядем, за да се предпазим от рак 
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D
Подозират, че липса на витамин D вдига риска от рак 

Учените установили връзка между ниските нива на витамин D и увеличаване на дебелината на вътрешната страна на каротидната артерия, което е маркер на атеросклероза. Резултатите не зависели от други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания като например нивото на серумните липиди, кръвно налягане, пушене, хранене, физическа активност, затлъстяване и социално-икономически статус.

Източник: Zee News

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Липсата на витамин D носи риск за сърцето беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *