Правят лекарство с витамин А срещу алцхаймер и паркинсон

PRINT
витамин А алцхаймер паркинсон

Лекарство на базата на „зареден“ витамин А ще помага в битката срещу деменция, алцхаймер, паркинсон и болестта на Лу Гериг (амиотрофична латерална склероза). Учени от университетите Абърдийн и Дърам съобщиха за напредък в работата си по разработването на нов медикамент. Те работят по този проект вече повече от 2 г.

Ретиноевата киселина е много важна за нервната система

неврони паркинсон лечениеИзвестно е, че при разграждането си в организма витамин А се превръща в ретиноева киселина, която е от решаващо значение за развитието на нервната система. Според експертите синтетичната версия на витамин А може наистина да се превърне в ефективно оръжие срещу изброените невродегенеративни заболявания.

Ретиноевата киселина има многобройни функции в организма. Тя участва още във вътрематочното развитие на очите, мозъка. Важна е за растежа и възстановяването на нервите, които контролират усещането, движението и мозъчната активност. Невродегенеративните заболявания са свързани именно с увреждане на тези нерви. Алцхаймер, паркинсон се провокират по този начин. В резултат хората може да загубят контрол върху мускулите, да страдат от нарушение или намаление на мозъчната активност и дори да се стигне до фатален изход.

По-високите нива на ретинолова киселина в организма могат да спрат увреждането на нервите и да увеличат броя на нервните клетки, надяват се учените.

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Витамин А в новото лекарство се „зарежда“ по специален начин

Много е важно да се намерят начини за справяне с неврологичните състояния, заяви ръководителят на екипа професор Питър Маккафери. Той поясни, че подобрената версия на витамин А, по която работят учените, успява да постигне забележителни резултати, засега в лабораторни условия.

Учените се опитват да накарат новото лекарство да прави това, което витамин А върши в организма, само че в многократно по-висока степен. За целта те „зареждат“ по специален начин синтетично получен витамин А, за да му придадат допълнителни качества. Те припомнят, че витаминът се съдържа естествено и в някои зеленчуци, като например брюкселското зеле. Има го още в маслото, яйцата, млякото. Той е мастно разтворим, затова мазнините са необходими за доброто му усвояване. 

Витамин А се оказа ключов за имунната система

Може да помага и при болестта на Лу Гериг

„Предстои да тестваме получената молекула допълнително и да кандидатстваме за необходимите патенти, но съм доволен от напредъка на работата, която започна през 2016 г.“, пояснява професорът.

Лекарството може също така да е от полза за амиотрофична латерална склероза, известна още като болестта на Лу Гериг. Тя засяга мускулите на ръцете, краката, устата и дихателната система.

Научната работа се провежда с подкрепата на компанията за развитие на химическите вещества High Force Research. Резултатите от лабораторните изследвания ще бъдат публикувани следващата година.

Източник: Med.news.am

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Правят лекарство с витамин А срещу алцхаймер и паркинсон беше последно модифицирана от: декември 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *