Уникален апарат във ВМА помага при синузит и болести на ухото

PRINT

Уникална за България апаратура за диагностика на структурата и функциите на средното ухо заработи в Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинска академия. Става дума за импедансметър, който е последен писък на технологиите. „Нашата клиника единствена в страната разполага с такъв апарат. Можем да го използваме не само за по-точно поставяне на диагноза, но и за преглед на резултатите от лечението“, обясни д-р Дончо Дончев.

Той подчерта, че клиниката и преди е имала подобна техника, с която са работили 20 г. Цената на новия импедансметър е близо 14 000 лева. Той е основно диагностично средство за установяване състоянието на елементите на средното ухо – тъпанче, слухови костици, мускули, които се движат, тъпанчева кухина и евстахиева тръба. С някои от диагностичните средства може да се добие представа и за слуховия нерв в най-началната част. Лесно може да се установи и как функционират елементите на средното ухо.

Апаратът играе важна роля при диагностицирането на редица заболявания, свързани с намаляване на слуха, връзката между състояние на носа и на средното ухо. Приложим е за всички състояния, водещи до затруднение на изравняването на налягането на тъпанчевата кухина, натрупването на течност и срастване в тъпанчевата кухина. Най-честото състояние, което предизвиква тези изменения, е третата сливица.

Освен това, импедансметърът се използва при алергичен ринит и синузит при по-големите деца, за диагностициране наличие на остър отит, както и във всички състояния, при които има перфорация на тъпанчевата мембрана с цел да се установи дали има проходимост в евстахиевата тръба, от което зависи и оперативното лечение.

Апаратурата се използва и при отосклерозата, както и за бърз тест при деца или пациенти, при които има слаба комуникация или симулиране.

[Общо: 7    Средно: 3.7/5]
Уникален апарат във ВМА помага при синузит и болести на ухото беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Уникален апарат във ВМА помага при синузит и болести на ухото

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Как този метод и кой може да го използвате с синузит да се отървете от болестта? Отговорът на този въпрос може да се получи не само ENT.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *