петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникален апарат във ВМА помага при синузит и болести на ухото

Уникален апарат във ВМА помага при синузит и болести на ухото

Уникална за България апаратура за диагностика на структурата и функциите на средното ухо заработи в Клиника „Ушни, носни и гърлени болести” на Военномедицинска академия. Става дума за импедансметър, който е последен писък на технологиите. „Нашата клиника единствена в страната разполага с такъв апарат. Можем да го използваме не само за по-точно поставяне на диагноза, но и за преглед на резултатите от лечението“, обясни д-р Дончо Дончев.

Той подчерта, че клиниката и преди е имала подобна техника, с която са работили 20 г. Цената на новия импедансметър е близо 14 000 лева. Той е основно диагностично средство за установяване състоянието на елементите на средното ухо – тъпанче, слухови костици, мускули, които се движат, тъпанчева кухина и евстахиева тръба. С някои от диагностичните средства може да се добие представа и за слуховия нерв в най-началната част. Лесно може да се установи и как функционират елементите на средното ухо.

Апаратът играе важна роля при диагностицирането на редица заболявания, свързани с намаляване на слуха, връзката между състояние на носа и на средното ухо. Приложим е за всички състояния, водещи до затруднение на изравняването на налягането на тъпанчевата кухина, натрупването на течност и срастване в тъпанчевата кухина. Най-честото състояние, което предизвиква тези изменения, е третата сливица.

Освен това, импедансметърът се използва при алергичен ринит и синузит при по-големите деца, за диагностициране наличие на остър отит, както и във всички състояния, при които има перфорация на тъпанчевата мембрана с цел да се установи дали има проходимост в евстахиевата тръба, от което зависи и оперативното лечение.

Апаратурата се използва и при отосклерозата, както и за бърз тест при деца или пациенти, при които има слаба комуникация или симулиране.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Как този метод и кой може да го използвате с синузит да се отървете от болестта? Отговорът на този въпрос може да се получи не само ENT.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -