вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъставка на хлебната сода пази от преждевременна смърт

Съставка на хлебната сода пази от преждевременна смърт

Бикарбонат – съставка в хлебната сода, предпазва от преждевременна смърт възрастните хора. Любопитните изводи са от ново проучване в Университета на Юта. Ниските нива на бикарбонат води до 24% по-висок риск от ранна смърт, разкриха учените.

Бъбреците и белите дробове работят заедно като променят нивата на бикарбоната, който е основа, и въглеродния диоксид (киселина)  кръвта. Това помага да се поддържа нормална киселинност на организма, която позволява на клетките и органите да работят правилно.

Установено е, че  шансът за оцеляване на болните с киселинно-алкални аномалии е много по-нисък. В медиите често се прокрадват информации за ползата от хлебната сода за здравето, но това е първото мащабно проучване, макар че фокусът е върху подкиселяването на тъканите вследствие на неправилно хранене с много месо, готови храни и захарни изделия.

Учените потърсили отговор на въпроса дали фини промени в киселинно-алкалния статус на организма оказват влияние за продължителността на живота при здрави възрастни хора. Те проверили какво е значението на  нивата на киселинност, въглероден диоксид и бикарбонат. Те анализирали данните на 2287 участници в проучването Health, Aging and Body Composition Study  – здрави възрастни на 70-79 г.

Наблюдението започнало през 1997 г. и продължило до 2014 г. Всеки участник бил проследен средно за 10,3 години. Така станало ясно, че хората с нормални или високи нива на бикарбонат имали еднакъв, не много висок риск от смърт. Тези с ниски нива обаче били застрашени много по-осезаемо.

Заключението на лекарите е, че измерването на киселинността на организма (рН), което не се прави рутинно, може да позволи на клиницистите да идентифицират по-добре хората с висок риск от преждевременна смърт. На възрастните с ниски нива на бикарбонат се препоръчва да увеличат приема на храни, които водят до отделянето на това вещество – това са основно плодовете и зеленчуците.

Проучването е публикувано в списанието Clinical Journal of American Nephrology и е цитирано от в. „Дейли мейл“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -