Румъния: В България шета нова, по-агресивна форма на ХИВ

PRINT
инжекция

Нова форма на ХИВ вируса е открита в Румъния, България и Гърция. Тази новина разпространиха медиите в северната ни съседка. В този случай заразата се развивала по-бързо, става дума за рекомбиниран вирус, появил се Португалия и Испания, твърдят учени от Букурещ. Експертите по СПИН у нас обаче не са чували подобна информация.

Новият вирус бавно мигрирал в югоизточната част на Европа и в момента е щам, познат в Румъния, Гърция и България, разказва Адриан Стрейну-Черчел, който е управител на института „Матей Балш“ в Букурещ. Според изданието новата форма е открита при хомосексуалисти и наркомани, които си инжектират наркотици.

Нямаме такава информация за България. Има различни щамове, защото се намираме на кръстопът, но нямаме данни за някой, който да е по-агресивен от другите. Тя липсва и в Европейския център за контрол на заболяването. Не мога да кажа на какво се основава информацията в румънската преса“, обясни проф. д-р Христо Тасков, консултант на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

Такъв щам на вирус не е изолиран и не съществува у нас, покрепи го и д-р Тонка Върлева – директор на Програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария към МЗ. Румъния има огромен проблем със серопозитивните в момента, особено сред тези в наркообщността за разлика у нас, където само за година те са намалели от 26 на 16 процента, добави д-р Върлева. Над 1800 са у нас заразените с ХИВ и развилите болестта от 1986 г., когато вирусът бе изолиран.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Румъния: В България шета нова, по-агресивна форма на ХИВ беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *