четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРумъния: В България шета нова, по-агресивна форма на ХИВ

Румъния: В България шета нова, по-агресивна форма на ХИВ

Нова форма на ХИВ вируса е открита в Румъния, България и Гърция. Тази новина разпространиха медиите в северната ни съседка. В този случай заразата се развивала по-бързо, става дума за рекомбиниран вирус, появил се Португалия и Испания, твърдят учени от Букурещ. Експертите по СПИН у нас обаче не са чували подобна информация.

Новият вирус бавно мигрирал в югоизточната част на Европа и в момента е щам, познат в Румъния, Гърция и България, разказва Адриан Стрейну-Черчел, който е управител на института „Матей Балш“ в Букурещ. Според изданието новата форма е открита при хомосексуалисти и наркомани, които си инжектират наркотици.

Нямаме такава информация за България. Има различни щамове, защото се намираме на кръстопът, но нямаме данни за някой, който да е по-агресивен от другите. Тя липсва и в Европейския център за контрол на заболяването. Не мога да кажа на какво се основава информацията в румънската преса“, обясни проф. д-р Христо Тасков, консултант на програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“.

Такъв щам на вирус не е изолиран и не съществува у нас, покрепи го и д-р Тонка Върлева – директор на Програмата за борба със СПИН, туберкулоза и малария към МЗ. Румъния има огромен проблем със серопозитивните в момента, особено сред тези в наркообщността за разлика у нас, където само за година те са намалели от 26 на 16 процента, добави д-р Върлева. Над 1800 са у нас заразените с ХИВ и развилите болестта от 1986 г., когато вирусът бе изолиран.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -