четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПолипите на дебелото черво са потенциално опасни за рак

Полипите на дебелото черво са потенциално опасни за рак

Колоноскопията е сред най-важните профилктични прегледи. Този своевременен преглед на дебелото черво е най-сигурният начин да го предпазим от рак, чиито последици може да са фатални. Колоректалният карцином е на едно от първите места по смъртност.

В Англия се чака средно шест месеца за колоноскопия, а у нас, стига да искаме, можем да си я направим още следващата седмица, твърди шефът на вътрешното отделение на столичната болница „Сити клиник“ д-р Асен Петров.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Колко често се прави контролен преглед след рак на дебелото черво, I стадий?
Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво
Разпространена в устата бактерия свързана с рака на дебелото черво

Рак на дебелото черво и ректума – откъде тръгва заболяването

Злокачественият тумор на дебелото черво или т.нар. колоректален карцином е на второ място след рака на белия дроб сред злокачествените болести, причиняващи най-голяма смъртност сред мъжете. Туморите на колона (дебелото черво) и ректума (правото черво) са към 14% от всички онкологични заболявания. При жените същата диагноза е трета по показателя фатален край след рака на гърдата и на матката. Годишно у нас се откриват над 4500 души с рак на дебелото черво. Реално болните вероятно са повече – само за една седмица от 20 изследвания в „Сити клиник“ са доказали три тумора на дебелото черво.

Началните признаци на болестта са неспецифични. Може би затова той  се установява най-често в последния – четвърти, или в предпоследния му, трети стадий, когато хирургичното лечение все още е възможно. В нулевия, макар че вече болестта е стартирала, откриването е доста трудно поради липсата на симптоми. 95% от случаите се развиват на базата на доброкачествено състояние, което може да бъде лекувано и напълно премахнато. Полипите на дебелото черво са хистологично напълно в нормата, но са сигнал за дебнеща опасност. Някои от тези образувания имат т.нар. малигнен потенциал, което ще рече, че за период от 5-7 до 10 години е възможно да се трансформират в ракови, дори да не се увеличат като обем.

Каква е точната причина за появата на въпросните формации по лигавицата, не се знае, но предразполагащите фактори са известни и на първа позиция сред тях е възрастта. Най-често признаците за рак на дебелото черво се откриват сред навършилите 50 и над 50 години. Д-р Петров цитира проучване на възрастни хора, починали по различни причини. При аутопсиите било установено наличието на полипи в близо 20% от случаите, т.е. приживе тези хора са били застрашени от болестта. Същевременно, както и при други болести, и тук възрастовата граница пада.

Причини за рака на дебелото черво – месо и липса на достатъчно вода

Запекът също може да е индикатор. Сериозно значение има начинът на хранене – много хора наблюгат на животинските продукти, в същото време не пият достатъчно течности, не консумират зеленчуци и плодове, които стимулират перисталтиката, споделя наблюденията си д-р Петров. Освен традиционните сурови храни са полезни мюслито и сушените плодове – неслучайно те са съставка на повечето пълнозърнести закуски. Това са изпитаните средства да не се допусне хроничен запек, което ще рече, да се ходи по голяма нужда по-малко от три пъти седмично.

При тумор може да се промени кръвната картина. Той е най-трудно откриваем, когато е в дясната част на колона, тоест в самото начало на дългото 1,60-2 метра дебело черво. Когато е именно там, няма да се появи запек, а ще се промени кръвната картина. Най-често хемоглобинът пада под нормалните за жената 120, а за мъжа 130-140 г/л. Намалението на червените кръвни телца, съответно на хемоглобина без ясно изразена причина като загуба на кръв, било поради гинекологично или хемороидално заболяване, нерядко се неглижира от лекарите. Джипито се хвърля да лекува желязодефицитна анемия, която обаче не се повлиява от медикаментите. Следващият му ход е да прати пациента при хематолог, който продължава лечението в същата посока, но отново безуспешно. През цялото това време никой не намира за нужно да назначи консултация с гастроентеролог – човекът няма никакви видими проблеми с храносмилателния тракт от рода на запек или разстройство. Няма дори промяна в ритъма на дефекация.

Така в един момент се оказва, че е късно. Най-лесният начин да се установи дали пациентът има симптоматичното леко кървене, наричано скрито или окултно, е да се направи специализиран тест с фекална проба. Резултатът от него се вижда веднага. Такива тестове и у нас се провеждат безплатно в рамките на европейската програма „Спри и се прегледай“, а „Сити клиник“ е една от нейните бази. Участниците се подбират на случаен принцип, като се гледа единствено възрастта им, твърди д-р Петров. Когато резултатът е положителен, незабавно се пристъпва към колоноскопия.

Радикалното лечение е хирургията. Както повечето злокачествени заболявания, колоректалният рак е лечим, ако се открие навреме. След операцията често се назначава химио- или лъчетерапия. Операция се прави дори при разраснала се туморна маса и начални метастази, които най-често са в черния дроб. След тези усложнени състояния животът може да бъде удължен поне с 3-4 години, и то при добро качество.

Анус претер, за който мнозина са чували, се поставя, когато туморът е на ректума, на не повече от 6-7 см от ануса. Когато аномалията е по-дълбоко, обикновено се скъсява червото. По данни на статистиката след успешно лечение сега средно 51% от пациентите в Европа преживяват до 5 години. Макар и нелишена от оптимизъм, тази картина може значително да се подобри, ако повишим здравната си култура и се научим да бъдем по-отговорни към себе си. Желанието на лекарите е преживяемостта да стигне 90% за периода 5 години и 75% до 10 години след операцията.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -