Колко често се прави контролен преглед след рак на дебелото черво, I стадий?

PRINT
колоноскопия изследване

Честотата на контролните прегледи след операция от рак на дебелото черво зависи от стадия на тумора. Същото се отнася и за периодите от време – интервали, през които трябва да се прави нова колоноскопия. При първи стадий става дума за ранна форма на тумора с много добри изгледи за пълно излекуване.

Към момента на операцията туморът още не се е разпрострял извън стената на дебелото черво, а съседните лимфни възли са свободни от туморни клетки. В тези случаи не е необходимо да се ходи много често на контролен преглед. По правило лекарят препоръчва колоноскопия веднъж на 5 г.

По-интензивни трябва да са контролните прегледи, ако туморът е бил отстранен по време на колоноскопията. Например ако при отстраняване на полипи впоследствие се установи, че е имало и тумор в ранен стадий. Първата контрола трябва да е след 6 месеца, а втората – след още 2 г. Има и други изключения, които налагат по-интензивни грижи – например ако се е наложило туморът да бъде срязан по време на операцията, или пък ако при последващото мискроскопско изследване на възела се установи, че раковите клетки показват висока активност за размножаване. Всичко това не променя добрите изгледи за пациенти, при които е установен рак в първи стадий. Точно затова те трябва да спазват стриктно предписанията на лекуващите лекари.

Консултант д-р Йорг Цорн

Свързани теми: Газове и лесна умора са сред ранните признаци на рака на дебелото черво

Колоноскопията открива рака на дебелото черво

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 6    Средно: 2.8/5]
Колко често се прави контролен преглед след рак на дебелото черво, I стадий? беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *