вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво означават различните видове болки в зъба?

Какво означават различните видове болки в зъба?

Всяка болка от зъб е сериозен знак за развиващ се проблем. Няма поява на болка в даден зъб, без да са настъпили сериозни проблеми в него. Още при дентинов кариес обаче пулпата има информация за това и там започват процеси на защита. Когато дразненията станат по-силни и по-чести от възможностите на защитата, започва активно възпаление в пулпата и тогава започват пулпитните болки.

Те могат да започнат с различен характер и с различна сила, в зависимост от характера на възпалението. При хронични пулпити могат да се усещат неясни, не много силни болки. Болките от студено или сладко могат да се задържат по-дълго – няколко минути.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Шиечният кариес не е показание за вадене на зъба

Изтръпването на зъбите може да е знак за пародонтит

В по-ранни стадии на пулпно възпаление зъбът може да се посочи, може да има болки, които се появяват без дразнене на зъба. В някои случаи има силна болка от студено, а от топло болката се успокоява. С напредване на процеса болките стават по-чести и по-продължителни, започва болка в цялата област и се губи представа кой зъб е засегнат. Със задълбочаване на процеса може да се засили болката от топло, а студеното успокоява, което показва, че вече има гноен процес. Може да има и стрелкащи болки, да се усеща туптене, но всяка такава болка е ясен симптом, че трябва преглед при дентален лекар.

За да се постави точна диагноза, не е достатъчно само информация за някакъв вид болка. За да се определи точният характер на болката, която отговаря на различно състояние на пулпата, трябват няколко различни въпроса, да се огледа зъбът и зъбите около него, а и на другата челюст, да се направи рентгенова снимка, да се изследват зъбите с други помощни средства. Много важно е болката дали е предизвикана от дразнител, които може да се определи (при хранене, пиене на течности), или възниква спонтанно. Дали се появява нощна болка. От колко време? С каква продължителност.

Симптомът болка е много важен за развитието на различни заболявания на зъбите и за да има диагностичен характер, трябват и други изследвания, които могат да се направят само в дентален кабинет. Още повече че всеки човек влага и субективност при определяне на болката, която изпитва. Понякога болка, която се представя драматично, е свързана с по-леки състояния и обратно. Подобна болка може да се усеща и при други състояния, но за това е необходим подробен разпит, анализ на оплакванията, клиничен оглед и други. Ето защо само по един симптом не може да се постави диагноза. Това, което мога да кажа категорично обаче, е, че при всяка болка от зъбен произход трябва веднага да се посети лекуващият дентален лекар, за да се вземат мерки навреме, преди да са настъпили по-тежки увреждания, тъй като при зъбите не съществува самоизлекуване, както при някои други болести.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -