Откриха генни аномалии, свързани с тумори в мозъка

PRINT

Учени идентифицираха генни аномалии в нелечими злокачествени тумори на мозъка на деца, а това дава надежди, че ще бъде разработено лечение срещу заболяването, сочат резултатите от изследване, цитирани от агенция Франс прес.

Открити са мутации на гена ACVR1 в злокачествени тумори на мозъка, известни като глиоми на мозъчния ствол. За пръв път подобни мутации са идентифицирани в раково образувание. Мутиралият ген е нова терапевтична мишена, за която в момента се разработват лекарства, увериха авторите на изследването Жак Грил от института „Густав Руси“ във Франция и Крие Джоунс от Института за онкологични изследвания в Лондон.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Световъртежът обикновено се появява на средна възраст, има много причини
Алергията пази от тумор в мозъка
„Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори
Уникална ваксина срещу тумор в мозъка за първи път у нас

Този вид глиоми се появяват на мястото на свързване на централния с гръбначния мозък и не може да се оперират. Единственото лечение е радиотерапията, но резултатите от нея нямат продължителен ефект – повечето деца умират две години след появата на болестта, а много деца оцеляват по-малко от година. Същите мутации са открити и при появата на много рядко генетично заболяване, известно като синдром на каменния човек. То е свързано с бавно превръщане на мускули и сухожилия в кости.

Лечение, което взема за мишена гена ACVR1, би могло да се използва срещу глиоми на мозъчния ствол и синдрома на каменния човек. Въпросните мутации водят до анормално производство на протеин на повърхността на ракови клетки. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Genetics.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Откриха генни аномалии, свързани с тумори в мозъка беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *