Уникална ваксина срещу тумор в мозъка за първи път у нас

PRINT

Уникална ваксина срещу най-злокачествения тумор на мозъка – мултиформен глиобластом, ще бъде приложена за първи път на български пациент, съобщи д-р Емануил Найденов, неврохирург от болница „Св. Иван Рилски“. Препаратът се изготвя от клетки на самия болен. С помощта на хемодиализа се извършва пълно пречистване на кръвта. Изолират се бели кръвни телца, като сред тях се търсят специфични моноцити. В лабораторни условия те се срещат с клетки от тумора.

След това се инжектират на пациента, като попадайки обратно в организма, те вече могат да разпознават раковите клетки и да ги унищожават. Имунотерапията с индивидуална ваксина е единственият шанс за живот при този вид глиобластом, сегашната терапия не може да помогне, подчерта д-р Найденов. Без нея на пациента му остават месеци живот. Ваксината му дарява още много години.

Първата пациентка у нас, която ще получи ваксината, е 50-годишната Любка от Петрич. Тя е оперирана два пъти. Първата операция не успява да отстрани напълно тумора. След това назначават химио- и лъчетерапия, но те не дават резултат. При втората операция е приложена нова технология за оцветяване на злокачествените клетки и те са максимално отстранени.

Препаратът за Любка ще бъде изготвен в Белгия. Чуждите специалисти ще обучат и наши лекари, за да продължат те да прилагат сами метода у нас. За целта болница „Св. Иван Рилски“ е подала молба до МЗ да й бъде разрешено да работи по новия способ. В Германия терапия с индивидуална ваксина за рак излиза 30 000 евро, а у нас разходите за материали за едва 1500 лв., каза неврохирургът. Разходите на Любка за пътуването до Белгия се поемат от фондация „Остани“. Около 300 души годишно у нас получават диагноза мултиформен глиобластом и могат да живеят с помощта на ваксината.

Свързани теми: „Карта“ на мозъка улеснява операции на тумори

Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Уникална ваксина срещу тумор в мозъка за първи път у нас беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *