Фармацевтичният съюз пусна онлайн регистър на аптеките с адреси

PRINT
аптека

Единствената по рода си у нас интернет платформа „мАптека” – карта на аптеките и дрогериите обединява информация и регистри от няколко институции – Министерството на здравеопазването, Изпълнителна агенцията по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, Националната здравноосигурителна каса и Българският фармацевтичен съюз /БФС/. Това заяви проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз и вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз по време на пресконференция за представянето на платформата. Той поясни, че тя ще е обществено достъпна на интернет адрес www.mapteka.bg и ще се използва от пациенти, фармацевти, медицински специалисти, институции и бизнес.

„мАптека” предоставя бърза и обобщена информация по зададени критерии за географското разположение на аптеките по области, общини и населени места, включително денонощни и работещи с НЗОК, дрогерии, магистър-фармацевти и различни статистистически данни. Чрез различни инструменти пациентите могат по всяко време на денонощието да намерят най-близката до тях аптека, в която се приготвят лекарства или се продава инсулин, обясни авторът на проекта и главен секретар на БФС магистър-фармацевт Светослав Крумов. За момента информацията ще се актуализира периодично, като крайната цел е след създаване на единен регистър за аптеките информацията да е актуална 7/24. Платформата ще представя още, данни за ръководителя на аптеката, работното й време,  и ще визуализира района и местонахождението й. Електронният регистър на БФС, в който са вписани всички магистър-фармацевти имащи право да практикуват у нас, също ще бъде свързан с уеб платформата.

„мАптека” може да бъде използвана като инструмент при изготвянето на Национална аптечна карта. Националната аптечна карта ще включва политики за стимулиране и ограничения при разкриването на аптеки с цел осигуряването на равномерен достъп до лекарства, фармацевтични услуги и грижи за населението. Българският фармацевтичен съюз е готов да участва в подготовката й, както е заложено в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, обясни проф. Илко Гетов.

Съпоставка на данните при обработка на информацията от регистрите на институциите със средноевропейските показатели показва, че страната ни е на едно от челните места по брой аптеки, но на едно от последните, по достъп до фармацевтична услуга. Достъпът до фармацевтична услуга се определя не от броя на аптеките, а от обема дейности, които те осигуряват и магистър-фармацевтите, които ги извършват.

  Средностатистически показатели за Европа Национални данни за България
Брой на населението, обслужвано от 1 аптека  

4450

1806
Брой магистър-фармацевти в една аптека 2,6 1,5

 

Според електронния регистър на Българския фармацевтичен съюз към момента в страната практикуват 6 151 магистър-фармацевти.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Фармацевтичният съюз пусна онлайн регистър на аптеките с адреси беше последно модифицирана от: април 27th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *