вторник, 23 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОбвиниха фруктозата, че води до алцхаймер и диабет

Обвиниха фруктозата, че води до алцхаймер и диабет

Дълго време се смяташе, че фруктозата е полезен заместител на подсладителите. Сега обаче се оказва, че тя може сериозно да навреди на организма, като засегне гените. Това става ясно от съобщение на страницата на Университета на Калифорния. Учените излизат с изводите, че фруктозата води до неблагоприятни промени в мозъка, които могат да доведат до заболявания като диабет, сърдечно-съдови, болестта на Алцхаймер или хиперактивност.

Фруктозата се влага масово в хранителната индустрия, особено в България, защото е евтин заместител на захарта. В особено големи количества тя е в сладките газирани напитки,но и в някои захарни изделия. Като особено вредна се сочи царевичната фруктоза, която много често се използва на нашия пазар.

Учените имат и добра новина – докозахексаеновата киселина (вид мастна киселина) е в състояние да се справят с негативните ефекти на фруктоза. Тя може да възстанови реда в гените. Среща се в мембраните на мозъчните клетки, но не в достатъчно количество, затова трябва да я приемаме с храната. Докозахексаеновата киселина укрепва синапсите в мозъка (мястото, където невроните се съединяват), паметта и способността за учене. Може да си я набавим, ако ядем по-често дива сьомга, рибено масло, орехи или ленено семе.

От 900 гени, наблюдавани от учените, два гена се оказали уязвими за въздействието на фруктозата. Това са гените Bgn и Fmod. Макар и два, те могат да предизвикат верижна реакция, която в крайна сметка да причини промени в стотици други гени. Фруктозата премахва или добавя биохимична група към цитозина – една от основите на ДНК. Такава промяна е способна да включва или изключва гени.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -