Проф. Каменов: Диабетът може да се избегне – ето как!

PRINT
проф. Здравко Каменов и проф. Томас Щулниг

Диабетът може да се избегне или поне да се отложи с години настъпването му при хора в предиабетно състояние. Това става с правилно лечение и промени в начина на живот, каза проф. Здравко Каменов по време на Конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA), който се проведе в София от 31 октомври до 2 ноември. Близо половин милион са хората със захарна болест у нас, като един от 4-ма не знае за болестта си. 

Повишаването на кръвната захар не боли и много хора не се изследват, или пък подценяват факта, че имат високи стойности. Усложненията от високата глюкоза в кръвта се развиват, независимо дали пациентът знае или не. Иначе диабетът щеше да е просто едно повишение на кръвна захар, която не боли. На практика усложненията инвалидизират и скъсяват живота, а те се развиват още при предиабета.

За предиабет се говори, когато стойностите на кръвната захар са между нормалните и тези при диабет:

  • сутрин на гладно 6,1-6,9 милимола;
  • на втория час след обременяване с глюкоза – от 7,8 до 11. 

Кои са нормалните стойности на кръвната захар

Кой е в най-голям риск:

  • хората с наднормено тегло или затлъстяване – над 25 BMI (индекс на телесната маса);
  • при генетично предразположение – ако имате близки с диагноза диабет;
  • хора с психиатрични заболявания, тъй като лекарствата им водят до колебания в кръвната захар. 

Как се лекува предиабет?

мерене на кръвна захарПредиабетът трябва да се лекува, обикновено това става с медикамента метформин, посочва проф. Каменов. Ако имате проблеми с кръвната захар или пък вече сте развили диабет, трябва да следите не само глюкозата си, но и кръвното, мазнините в кръвта. Контролните изследвания се правят поне 1-2 пъти годишно. Трябва да спрете да пушите, да отслабнете, да бъдете физически активни. Знам, че това се приема като банални приказки, но е много важно за отлагане на усложненията, подчертава ендокринологът.

Колкото повече и по-добре успеем да контролираме, толкова години живот повече ще има пациентът. В Австрия например има национална програма, която осигурява допълнително заплащан на личните лекари, които се грижат за пациенти с диабет. Това разказа проф. Томас Щулниг, президент на Централноевропейската диабетна асоциация (CEDA).

Горе-долу половината от хората в предиабет развиват и захарна болест. Тогава вече трябва по-активно да се мисли за профилактика на усложненията. Те могат да бъдат микросъдови и макросъдови. Към микросъдовите спадат:

Те са водеща причина за слепота в активна възраст, за терминален стадий на бъбречна недостатъчност, за нетравматични ампутации. 

Макросъдовите усложнения повишават риска от инфаркти и инсулти. При диабетиците той е два до 4 пъти по-висок в сравнение с хората без диабет. Лекарите вече знаят, че само контрола на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали риска за съдов инцидент, подчерта проф. Каменов. Днес говорим за един комплексен, мултифакторен подход – атакуват се всички сърдечносъдови фактори. 

Трябва ли да се лекува висока кръвна захар, която още не е диабет

Нови лекарства овладяват риска от инфаркт

„Днес вече разполагаме с иновативни медикаменти, които водят директно до намаляване на сърдечносъдовата смъртност. За последните 20 г. навлязоха три нови групи медикаменти – те коренно промениха пейзажа на диабетното лечение, като намали риска от инфаркти, от други сърдечносъдови инциденти – инсулти – това са DPP4 инхибиторите ,  SGLT инхибиторите и GLP1 рецепторните агонисти. Също така имаме нови видове аналогови инсулини, намаляват риска от хипогликемия и риска за покачване на теглото. Тези медикаменти заемат все по-предни позиции в терапевтичните алгоритми. А те са такива, каквито се препоръчват и прилагат в цял свят. В България нашите пациенти с диабет имат възможност да се лекуват с всички съвременни медикаменти. След като бъдат регистрирани от Европейската агенция по лекарствата, влизат в реимбурсните листи и се определя при какви условия трябва да се лекуват“, пояснява проф. Каменов.

Не всички пациенти могат да се лекуват с новите медикаменти поради високата им цена. Преценява се кои са най-нуждаещите се от тях, пациентите с най-висок риск. Използват се критерии, които са близки до тези във Великобритания. 

Ина Димитрова

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Проф. Каменов: Диабетът може да се избегне – ето как! беше последно модифицирана от: ноември 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *