Хепатит и затлъстяване – водещи причини за рак на черния дроб

PRINT
Медлайн

Зачестяват случаите на първичен рак на черния дроб, сочат наблюдения на екипа в отделението по гастроентерология във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Причините са много, но основната си остават вирусните хепатити В и С, като хепатит В остава завинаги в организма на човека, дори когато инфекцията е потисната със съвременните терапевтични методи за разлика от хепатит С, при който се постига пълно излекуване. Колкото по-рано обаче се проведе терапията на хепатит С, толкова по-малък е рискът от развитие на злокачествено заболяване. Ако процесът на онкогенеза вече се е отключил, той не спира с ликвидирането на вируса. Затова е толкова важно терапията да се проведе навреме.

Затлъстяването на черния дроб е рисков фактор

Все по-честа причина за рак на черния дроб у нас е затлъстяването на органа. То е най-често срещано при хора с наднормено тегло и захарен диабет. Натрупването на мазнини  води до стеатоза  и стеатогенен хепатит, обяснява началникът на отделението д-р Апостол Георгиев.

Третата по значимост причина е злоупотребата с алкохол. Водещият специалист напомни, че на дамите е позволено да изпиват до 20 грама концентрат, а на мъжете 2 пъти повече, което се равнява на 100 мл. вино или 500 мл. бира. До карцином на черния дроб могат да доведат и други заболявания, но техният дял е значително по-малък.

Съвременното лечение зависи от стадия на болестта. В началните стадии то е оперативно, включително и  чрез чернодробна трансплантация. В този стадий същият ефект/без трансплантацията/ се постига  и с аблативни техники – радиофреквентна и микровълнова, а също и чрез алкохолизация на раковите образувания. Има и други методи, ако ракът е в по-напреднал стадий – прави се т.нар. TACE. Той за съжаление не е предпочитан от пациентите заради високата цена на консумативите, изтъкна д-р Георгиев. Съвременната таргетна химиотерапия е значително по-ефективна и се прилага успоредно с аблативните техники и ТАСЕ.

„В нашата верига болници от една година с отлични резултати се прилагат два от методите – радиофреквентната аблация и алкохолизацията на туморния процес. Освен за лечение на първичен рак, аблацията може да се прилага и при метастази на черния дроб, като се прави със специален апарат“, пояснява д-р Георгиев.

Разрушават туморните тъкани чрез високочестотен ток

При този лечебен подход туморните тъкани се разрушават чрез прилагане на високочестотен ток и физиологичен разтвор. За целта под ехографски контрол в тумора се въвежда иглен електрод. Високочестотният ток повишава температурата в туморната тъкан и тя се ‘‘сварява‘‘. Прави се под обща упойка. Интервенцията продължава 15-20 минути, ако формацията е само една и не повече от половин час, ако са повече. След аблацията престоят в болницата е 3-4 дни.

Методът е подходящ за пациенти, на които са открити по един тумор до 4-4,5 см или до 3 образувания всяко с големина под 3 см. При тях терапевтичните резултати са изключително благоприятни. Затова е важно пациентите да бъдат изпратени за лечение навреме, посочи д-р Георгиев.

Ефектът от прилагането на метода е съпоставим с оперативното лечение на пациента, но е значително по-малко инвазивен и се понася по-леко от болните. Страничните усложнения са сведени до минимум, а качеството на живота на пациентите значимо се подобрява и удължава.

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Хепатит и затлъстяване – водещи причини за рак на черния дроб беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *