събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСънна апнея или полипи в носа може да са причина за хъркането

Сънна апнея или полипи в носа може да са причина за хъркането

Хъркането често е симптом на много по-сериозни заболявания като сънна апнея, наличие на полипи в носа, изкривена носна преграда, хипертрофия на сливиците и проблеми в мекото небце и др. Много хора се примиряват с този проблем или не знаят, че причините може да се лекуват. Тогава обаче те може да получат някои усложнения – нарушения на концентрацията и вниманието, сънливост през деня, която повишава риска от пътно-транспортни произшествия. Може да се развие високо кръвно налягане и или заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система. Това обяснява д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“. Той допълва, че вече разполагат с нова модерна апаратура за комплексна диагностика на хъркането. С нея може да се преглеждат пациенти и в ДКЦ „Софиямед“.

„Причините за поява на хъркане могат да бъдат разнообразни, но само след откриването им може да се назначи адекватно лечение. То започва с щателен разпит за начина на живот на пациента, разговор със свидетели на хъркането-обикновено близките, както и извършването на ендоскопско изследване на горните дихателни пътища по време на предизвикан сън и полисомнография. Полисомнографът мониторира съня минимум за 4 часа. Така отчитаме насищането на кръвта с кислород, пулса, дихателните движения, мозъчната дейност. Целта ни е да изключим централния произход на хъркането, който се причинява при засягане на главния мозък. След комплексна оценка назначаваме индивидуално лечение“, коментира д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“.

Той уточнява, че ролята на пациента е важна в предложения режим на лечение, тъй като при неспазването му резултатите няма да бъдат добри. При децата с уголемени сливици или симптоми на трета сливица, които не боледуват от чести гнойни ангини изследването следва да бъде стандарт при определянето на диагнозата- горно обструктивен синдром, който изисква хирургическо лечение.

Благодарение на новата апаратура в „Софиямед“ ще бъде изграден център за диагностика и комплексно лечение на хъркането с цел ограничаване на социално –значимите усложнения, които може да предизвика заболяването.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -