Сънната апнея е ранен признак за увреждане на сърцето

PRINT
безсъние заспивам трудно

Изследователи от Бостън установиха, че тежката обструктивна сънна апнея (ОСА) е ранен признак на увреждане на сърцето и увеличава риска от инфаркт на миокарда. И преди са съобщавани данни, че апнеята (прекъсване на дишането за секунди до минута по време на сън) е свързана с по-голяма честота на сърдечните проблеми.

Новото проучване обаче е първото, което убедено прави прогноза за заплаха от инфаркт, ако апнеята е в тежка форма. За да достигне до своите заключения, изследователският екип анализира поведението нощем на 1645 участници на средна възраст във възможно най-естествени условия – в собствените им легла в дома им. За целта на доброволците се прави полисомнография – тест, който следи фазите на съня. С помощта на индекс изследователите категоризирали дихателните смущения като липсващи, леки, умерени или тежки.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Д-р Иван Мануков: Хора с наднормено тегло по-често страдат от синдром на сънната апнея
Срещу хъркането помагат… компресиращи чорапи
Разстройствата на съня са 85 заболявания

Стартово на участниците се взимат кръвни проби и се проверява сърдечното здраве. Като условие за включване е човекът да няма кардиологична диагноза. Доброволците са били проследявани в продължение на средно 21,4 г. През това време 222-ма са починали, 212 са били диагностицирани с исхемична болест на сърцето – резултат от натрупването на плаки или мастни образувания по стените на артериите, и 122-ма са стигнали до сърдечна недостатъчност.

Тежките кардиологични проблема може да се предвидят при повишени нива на високочувствителния тропонин Т (HS-TnT – протеин в сърдечния мускул, който може да се освободи в кръвта, когато има увреждане). Резултатите от проучването показват, че хората с апнея имат значително по-големи HS-TnT нива от участниците с нормален сън, като най-високите стойности са били установени при групата с тежка обструктивна сънна апнея. Заключението е публикувано в „Американ джърнъл ъв риспирътъри енд критикъл кеър медсин“.

Трудно е да се установи конкретната причинно-следствена връзка, със сигурност влияят повече от един фактор, но е добре да знаем, че и тежката форма на апнея може да се използва като маркер за риска от сърдечен инцидент, смятат учените.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Сънната апнея е ранен признак за увреждане на сърцето беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *