Аспиринът пази от нов инсулт, ако се вземе веднага след първия

PRINT
инсулт мозъчен удар

Ацетилсалициловата киселина, която е в основата на аспирина, не е само обезболяващо и противовъзпалително средство. Тя действа и разреждащо на кръвта. След инсулт той може да предпази от последващи удари, ако се вземе навреме, съобщава немският сайт Netdoktor.

Лекарството е от особена помощ при микро-инсултите – транзиторната исхемична атака. Тогава то може да презпази човека от по-тежки инсулти. Краткосрочните смущения в кръвоснабдяването на мозъка често са предвестник на по-сериозни инциденти. Един от 10 души, преживели микро инсулт, претърпява по-късно тежък инсулт. Приемът на аспирин намалява риска, освен това, ако инсултът все пак настъпи, обикновено той е с по-леки последици. Изводите са на Питър Ротуел от Университета на Оксфорд.

Транзиторната исхемична атака се изявява с неврологични оплаквания. Най-често симптомите са свързани с влошено зрение, понякога обаче има и лека парализа или пък затруднения в намирането на думите (говорни смущения). Смущенията при този съвсем лек инсулт обаче са преходни. Продължават минути или най-много няколко часа, затова хората ги подценяват.

Много пациенти не отиват на лекар дори след няколко дни, казва д-р Ротуел. Микроинсултът обаче е неотложно състояние и изисква винаги изясняване на състоянието. Затова специалистът настоява на пациентите да се разяснява истинският риск от последващ тежък инсулт. От Американската асоциация по инсултите препоръчват да се започне с 300 мг аспирин още при първите тревожни симптоми. Това не отменя прегледа при лекар след това.

Проучването на Ротуел анализира 12 проучвания с 12 000 участници. Целта е била да се установи доколко продължителният прием на ацетилсалициловата киселина пази болни с инсулт от последващ удар. Към тези 12 са добавени 4 проучвания с 40 000 участници, които проучвали ефекта от приема на аспирин при акутен инсулт. В дългосрочен план ефектът на препарата бил ограничен. В първите дни след признаците на инсулт или транзиторна исхемична атака бил впечатляващ.

[Общо: 6    Средно: 3.3/5]
Аспиринът пази от нов инсулт, ако се вземе веднага след първия беше последно модифицирана от: август 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *