понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияХапче за алкохолизъм помага и при паркинсон

Хапче за алкохолизъм помага и при паркинсон

Промяна на навиците и поведенческите проблеми са реалност за почти всеки пети пациент с болестта на Паркинсон. Известно е, че при тях се развива патологично желание за хазарт, прекомерна сексуална активност, склонност към преяждане и разточителност. Засега учените не могат да отговорят какво точно предизвиква това поведение, пише „Ремедиум“.

Възможно е то да е последица от самото заболяване или пък да е страничен ефект от лечението. Възможно е да са смесени и двата фактора. Експерти от Училището по медицина „Перелман“ в Университета на Пенсилвания опитали да лекуват тези поведенчески проблеми с налтрексон – лекарство, което се дава на зависимите от алкохола и наркотиците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Откриват болестта на Паркинсон по почерка 
Учени от САЩ разкриха истинската причина за паркинсон 
За първи път у нас: Лекуват паркинсон с имплантирани в мозъка електроди 

Препаратът е тестван върху 50 пациенти. Те били разделени в две групи. Първата получавала плацебо, а втората – по 50-100 мг от препарата на ден. Промените са оценявани по общата симптоматика и по въпросник Quip-RS, който показва сериозността на импулсивно-компулсивното поведение при болестта на Паркинсон.

След 8 седмици учените не успели да направят ясен извод. По общите клинични показатели нямало специфични различия. Интересни се оказали данните от въпросника Quip-RS. Те показали почти двойна разлика между групите в полза на налтрексон. Самите пациенти се изказали положително за ефекта от налтрексон върху поведението им.

Източник: Ремедиум

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -