четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАспирин и ибупрофен лекуват депресия

Аспирин и ибупрофен лекуват депресия

Аспирин и ибупрофен може да лекуват депресия, установиха в университета на Кеймбридж. Възпалението е свързано с проблеми в психичното здраве, а тези лекарства намаляват възпалението, пише Daily Mail.

Имунитетът играе важна роля в тази насока. Той се активира от инфекция, но понякога реакцията му е по-активна. Такъв е случаят, когато инфекцията не е много тежка, но е продължителна. В такива моменти рискът от депресия и психоза значително нараства.

Известно е също така, че хората с депресия и шизофрения са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет. По-високото ниво на протеина интерлевкин-6, който се увеличава при инфекция, но и при двете заболявания. Ако децата постоянно са в състояние на инфекция, то при тях нивата на интерлевкин нарастват, а това ги изправя пред риска в бъдеще да развият депресия.

В продължило 9 г. наблюдение на деца учените са се опитвали да намерят връзката между кръвните маркери и депресията, психозата по-късно. Когато малките били на 9 г. им направили първи кръвен тест. В наблюдението били включени общо 4500 души, то продължило до 18-ия им рожден ден.

Учените също така търсели следи от минали инфекции. Това разкривали нивата на интерлевкин-6 в кръвта. Следите от него оставали, дори когато болният се възстанови. Изчислено било, че при децата с повишени нивата на възпалителните маркери имало два пъти по-голяма вероятност да се сблъскат с депресия или психоза.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -