неделя, 14 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСлед 30 г. бебетата масово ще се раждат от изкуствена утроба

След 30 г. бебетата масово ще се раждат от изкуствена утроба

След 30 г. ще бъде обичайна практика бебетата да растат в изкуствена матка извън тялото, съобщава в. „Дейли мейл“. Технологията е известна като ектогенеза и е разработена през 2001 г. Вече са провеждани експерименти с миши ембриони в матка, прикрепена към машина, която играе ролята на плацента.

Учените смятат, че новият метод ще намали броя на абортите и преждевременните раждания, защото плодът ще бъде наблюдаван непрекъснато и лесно достъпен в случай на нужда от медицинска помощ. Критиците обаче възразяват, че той ще накърни близката връзка между майката и нейното бебе.

Ползата е за жени, които не могат да подят по медицински причини

Ектогенезата обаче може да се използва при жени, които имат здравословни проблеми и по медицински показания не могат сами да износят бебето си. Изкуствената утроба ще бъде допълнена от изкуствена матка, помислено е и за сак с амниотична течност, който играе ролята на околоплодните води. Новата технология може да направи излишни сурогатните майки, а също и да се използва от семейства с гей двойки, отбелязват експертите. Не на последно място тя може да намали броя на смъртните случаи по време на бременност или раждане сред самите бъдещи майки, да позволи на жените да се сдобият със своя рожба в по-късна възраст. На плода пък ще може да бъдат давани лекарства много по-лесно, ако той се разболее.

Футуристът Золтан Ищван, американец от унгарски произход, вярва, че технологията ще е готова за масова употреба до 20 г., а след 30 г. ще е широко разпространена. В момента технологичните предпоставки съществували в голямата си част, но юридически и етични съображения отлагали опитите с човешки ембриони.

Ектогенезата е измислена още през 1924 г. от британския учен Дж. В. С. Холдан. Той предсказал, че през 2074 г. само една трета от ражданията ще са по естествен път. През 2001 г. ученият Хун-Чин Лиу от Университета в Корнел започнал да отглежда ендометриална тъкан и я използвал, за да създаде изкуствена матка. Той дори направил тест с човешки ембриони, които започнали успешно да се развиват в нея, но трябвало да прекрати опита си заради законите, които не допускат отглеждането на човешко същество в лаборатория.

Източник: DailyMail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -