вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПрепоръки за диета при колит на д-р Гайдурков

Препоръки за диета при колит на д-р Гайдурков

Препоръките за здраве и хранене днес често си противоречат. Което е добре за един орган, вреди на друг. Причината за тази „схизма“, за това дълбоко разделение обаче лесно можем да открием, че се корени по-скоро в схизматичния“, прекалено аналитичен (разчленителен) и локалистичен (на парче) начин на мислене. Нашето тяло представлява самоорганизираща се, самовъзстановяваща се и саморепродуцираща се (саморазмножаваща се), винаги стремяща се към равновесие екосистема.

Съвременната масова медицина като твърде аналитична наука и практика, разглеждайки и лекувайки тялото на части (на парче), страда от логическа и практическа едностранчивост. Оттам идва и илюзията, че един орган може да противоречи на друг или че терапията (лечението) на един орган е контраиндицирано (противопоказано) на други органи или на други терапии. Ако схващаме тялото като балансирана екосистема и още по-важно, ако профилакраме и лекуваме при нужда тялото като такава екосистема, то можем да имаме интегрален (цялостен) подход, който ще повлиява едновременно всички органи, без ни най-малко да противоречи на някой отделен или да го уврежда.

Стомахът и червата си „сътрудничат“ постоянно с други органи и системи

Стомашно-чревният тракт на нашето тяло не прави изключение. То е цялостна, органично свързана в частите си и функционално единно действаща система. И по същия органичен и хармоничен начин функционира в непрекъснато и постоянно сътрудничество с останалите системи на организма. Страданията на отделните му части (гастрит, колит, хемороиди и т.н.) не могат никога да бъдат отделни, макар и в отделните случаи да преобладава страданието на някоя негова част. По същия начин и по същата причина не можем да лекуваме само една негова част, още по-малко в противоречие с другите му части. Защото, ако лекуваме така „на парче“, поради органичната си свързаност, „доброто“ за едната част, неизбежно ще се окаже „зло“ не само за другите му части, но в крайна сметка ще е вредно и за частта, която сме решили да „лекуваме“ отделно от другите.

Съществува интегрален подход, който да повлиява благоприятно целия стомашно-чревен тракт и целия спектър на гастроентерологичната патология (т.е. всички негови страдания едновременно). Ако еволюционно природата е предвидила храната да е съответна, да е подходяща за целия стомашно-чревен тракт, така, както ключът е предназначен за дадена ключалка, то тогава, ако умело подберем храни, които да отговарят на тази оригинална и автентична хранителна формула, то ние ще можем да повлияваме успешно и едновременно и гастрита, и колита, и хемороидите.

Храните с целулоза се подбират внимателно

Въз основа на моя клиничен опит ще ви предложа илюстративно програма за лечебно хранене в рамките на 20 дни, която е адаптирана към повлияване и на колита, и на хемороидите. Богатите на целулоза храни, са подбрани внимателно, като са избегнати грубите, дразнещите и провокиращите ферментация. Кулинарната обработка е съобразена с проблема, като изрично е изключена всякаква добавена (особено термично обработена) мазнина (олио, зехтин) с изключение на малко краве масло, задължително добавено след термичната обработка. Не се добавя и никаква сол, като солите, необходими за организма, се съдържат в самите зеленчуци (особено в стъблената целина). След тази програма следва да се състави стил на хранене, който да гарантира последващото лечение и траен резултат.

Провеждайте само под лекарски контрол!

яйца диетаЗакуска

 1. Зеленчуков сок – фреш: моркови, сурова тиква, копър, мента, джоджен и др. – 500 гр/дневно и повече (приема се между основните хранения).
 2. Суров жълтък: 1-3 бр. от био кокоше яйце.

Преди употреба черупката на яйцето се измива щателно с препарат, гъбичка и гореща вода! По желание може да се използва към зърнени, бобени варива и зеленчуци, добавен след термичната обработка, непосредствено преди консумация, както и в състава на домашна майонеза (виж по-долу), в плодови кремове с банан и др. Добавя се само към храни с температура под 40°С!

 1. Плодове по избор: пъпеш, малини, сливи – обелени, банан, ананас, манго, киви, круши – обелени, и др., включително фурми.

Препоръчително: банан + авокадо, (суров жълтък) пасирани на крем. Количества свободни.

Втора закуска (по желание – поне 2 часа след закуската)

 1. Печена ябълка (задушена на пара или сварена тиква) с канела (от Шри Ланка).

Ябълката/тиквата по желание може да се гарнира с дресинг от бадем: смлени на паста бадеми и др,, канела (от Шри Ланка), обелени и пасирани меки фурми без костилка, ванилия, щипка джинджифил прах, вода – миксира се.

 1. Домашни бонбони: смесват се смляни сурови ядки (бадем, кашу и др.), канела, обелени и пасирани меки фурми без костилката, ванилия, щипка джинджифил – на прах, брашно от рожков или сурово биокакао (на прах). Към получената смес по желание може да се добави малко вода, (суров жълтък), като се миксира до „течен шоколад“.
 2. Сурови ядки (препоръчително нова реколта) – бадем и др. (както долу).

Обяд

 1. Суров зеленчук: морков, червено цвекло, селъри, магданоз, домат, и други зеленчуци по избор (без зеле, ряпа, тулия, лук, чесън). За овкусяване – виж по-долу.

Препоръчителна рецепта: „Фреш – гаспачо“ – настъргани моркови, червено цвекло, домат, копър, магданоз и др. зеленчук по избор се пасират, като се добавят предварително смлени на паста ядки (небелен сусам и др.). По желание се подправя с лимонов сок, копър, мента, джоджен, босилек, авокадо (джинджифил).

 1. Термично обработени зеленчуци (задушени на пара или печени без мазнина на незалепваща повърхност): тиквичка, морков, бамя (прясна или замразена, не консерва), карфиол, броколи, зелен фасул (пресен или замра¬зен, не консерва), червено цвекло, магданоз и др; (без картоф).

Препоръчително: печено (варено) червено цвекло.

 1. Зърнени храни, варива: киноа (сварена за 15 мин и отцедена), царевица (прясна или замразена, не консерва – сварена, отцедена, по желание – пасирана на крем); неполиран ориз (басмати и др.- сварен и отцеден); биоелда (сварена, отцедена).
 2. Бобови варива: леща – черна, Белута и др. – накисната, сварена и от-цедена, нахут (накиснат за 12 часа, сварен под налягане, изплакнат и отцеден), грах (замразен, не консерва – много добре сварен, изплакнат, отцеден). Без зрял фасул!

Да се изхвърля първата вода при варене на бобените култури!

 1. Сурови ядки: бадем, небелен суров сусам (смила се), шамфъстък, лющено конопено семе, орех – нова реколта, бразилски орех, кашу и др. сурови ядки (без фъстъци, без ленено семе, без чия!).

Препоръчително е ядките да се купуват с черупка, за ореха – задължително, поради опасност от гранясване! От ядките могат да се приготвят домашни бонбони, дресинги и сосове – виж по-горе.

печена ябълкаСледобедна закуска (след поне 2 часа)

 1. По желание: сок фреш, пресни плодове
 2. Печена ябълка, задушена на пара тиква с канела (от Шри Ланка) и джинджифил
 3. Домашни бонбони

По желание: „прясно мляко“ от бадем (кашу, орех и др.: смлени на фина паста бадем и др., сурово биокакао (на прах), обелени фурми без костилка, малка щипка джинджифил – прах, канела, топла вода – миксира се.

Вечеря

Може да бъде приготвена по желание от всички гореизброени храни. Всички храни в посочената програма може да се пасират след приготвянето им на крем. Ядките може да се смилат. При необходимост от разреждане – прясно изцеден сок от моркови, селъри, краставица. Никога не разреждайте с вода, изключете супите!

Подправки и овкусяване: копър, мента, джоджен, босилек, джинджифил – корен и прах, (щипка или малко резенче) лимон, зелени подправки – свежи и сушени (но без сол в тях): копърово семе, ким, кимион, кориандър, чимен, сминдух. Без сол. Без термично обработен лук и чесън. Подправките може да се добавят към всички храни и да се комбинират свободно помежду си.

За омазняване:

 1. Домашна майонеза: (суров жълтък), смлени на паста ядки (бадем, орех, кашу и др.), подправки по вкус (лимон и др.). Всичките съставки се пасират, по желание с добавка на малко вода или домашен бульон до желана гъстота. Може да се добави към зърнени, бобени, зеленчуци, салати.
 2. Авокадо.
 3. Краве масло – до 3- 40 грама дневно.

Омазнителите се добавят задължително след термичната обработка и никога не се загряват! Посочените храни се консумират в свободни количества, като суровата храна е препоръчително да бъде поне 50-75%. Не се ползва готварска сол.

За по-добри вкусови качества:

Ситно нарязани магданоз, селъри, рукола, босилек, лимон, авокадо и др. се добавят като дресинг върху готовите, сервирани ястия (зърнени, бобени и др.). Към водата на варивата можете да добавите 1-2 водни чаши прясно изцеден зеленчуков сок- селъри/целина, моркови, чушка и др.

Препоръчителна е комбинацията на един хранителен прием на: зърнени + бобови + ядки. Не се ползват мед, захароза, фруктоза (където е необходимо – обелени и пасирани меки фурми).

Плодовете се консумират само на гладно и никога не за десерт. След плодовете следва да се изчаква 1/2-часов (а след банана 1-часов) интервал, в който не се приема друга храна. След основните хранения следва винаги двучасов интервал, без да се приема друга храна! Храните не се смесват заедно с течности едновременно, по желание след хранене може вода! Не се ползват други храни и добавки освен изброените. Не се ползват: хляб, екстрактивни мазнини (олио, зехтин), пчелен мед и др. Допълващи: Чай – жълт кантарион, бял равнец и др., неподсладени между храненията по 100-150 мл 3-5 пъти дневно.

д-р Георги ГайдурковДа се следи кръвното налягане. Ако е ниско се добавят течности (пресноизцедени зеленчусови сокове). Изхождането трябва да е два пъти дневно, ако няма, да се даде превес на киви, круши, както и на печено (варено) червено цвекло. Болкови симптоми – възможно е леко обостряне на болните места (лечебна реакция).


Автор на диетичния план е д-р Георги Гайдурков

Свързани публикации

1 коментар

 1. При лечении колита с запорами особо важную роль играет диета. Необходимо соблюдать все принципы питания для результативного лечения. Питание должно быть дробное, небольшими порциями. Про правильное питание при запорах читайте здесь .

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -