петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатни прегледи на очите за диабетици в София

Безплатни прегледи на очите за диабетици в София

Диабетът уврежда фините нерви на тялото, като очите са един от органите, които често се засягат. Когато оплакванията се появят, обикновено вече е късно. Затова всички пациенти със захарна болест трябва да се преглеждат профилактично, за да се хванат навреме и най-малките промени в зрението. Ако искате да се консултирате с квалифициран специалист, възползвайте се от акцията на медицински център „Зора“ в София. Оттам организират безплатни очни прегледи за пациенти с диагностициран диабет, които ще се проведат този петък – 11 ноември 2016 г.

Специалистите ще приемат от 14:00 до 18:00 часа. Необходимо е предварително записване на телефон 02/931 22 81. Адресът на лечебното заведение е: бул. „Княгиня Мария Луиза” 191, ет.2. Инициативата се организира от асоциация „Диабет тип 2“ и е по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

Близо 300 000 души в България страдат от диабет тип 2, а още толкова не знаят, че са болни. Заболяването се получава в резултат на нарушена обмяна на веществата. Високото ниво на кръвната захар при диабет в продължение на години, уврежда всички органи и системи в човешкото тяло – очите, бъбреците, нервната система, сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Диабет тип 2 често се диагностицира късно, когато започнат уврежданията, и затова профилактиката е от огромно значение.

Един от всеки трима души с диабет тип 2 страда от диабетна ретинопатия (увреждане на ретината). При хората с диабет рискът да развият катаракта е 60% по-голям. Глаукомата – повишеното очно налягане, уврежда зрителния нерв и постепенно води до слепота. Когато диабетът е добре контролиран, усложненията, свързани с очите, са много по-редки. Редовните консултации с офталмолог са предпоставка за навременно откриване и адекватно лечение на усложненията, свързани със зрението.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -