сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаОтнемат правата на д-р Маслев заради скандала в КОЦ Пловдив

Отнемат правата на д-р Маслев заради скандала в КОЦ Пловдив

Министър Москов издаде заповед за отнемане правата на д-р Петко Маслев, патолог в КОЦ – Пловдив, да упражнява медицинска професия в България за период от две години. Министърът подписа разпореждане за допускане на предварително изпълнение с цел защита живота и здравето на пациентите, лекуващи се в лечебното заведение. Проверките на ИАМО, НЗОК и прокуратурата продължават. До мярката се стигне, след като репортери на „Господари на ефира“ излъчиха в ефир оплаквания от пациенти за направени ненужни операции и сгрешени диагнози. Пловдивски сайт обаче публикува писмо от едната пациентка, показана в репортажа на Нова тв, която твърди, че върху нея е упражнен натиск да говори срещу лекарите и че репортажът е една манипулация.

Само преди дни директорът на лечебното заведение д-р Красимир Вальов заяви на пресконференция, че вътрешни проверки са показали, че няма нарушения на лечебно-диагностичния процес и медицинските стандарти. Други лекари от КОЦ Пловдив го подкрепиха, че са обект на мощна и грозна корпоративна атака по повод изнесените информации за сгрешени диагнози и ненужно отстраняване на органи, но не знаят кой стои зад нея.

Днес стана ясно още, че министър Москов е изпратил писмо до кмета на Пловдив г-н Иван Тотев и председателя на ОС в града с настояване в най-кратки срокове да предприемат действия за привеждане на дейността на лечебното заведение в съответствие с добрата медицинска практика; промяна в ръководството на лечебното заведение и начина на управление; да се въведе постоянен контрол на качеството на работата. В противен случай министърът ще бъде принуден да предприеме действия по чл.51, ал.1, т.3 от ЗЛЗ.

Със заповед на министъра ИАМО започва цялостна проверка на КОЦ – Пловдив, с особено внимание към дейността на онкологичните комисии и организацията на работа по комплексното лечение и диспансерното наблюдение. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов е възложил на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ да извърши проверка на лечебното заведение КОЦ – Пловдив след сигнал от „Господари на ефира“. След извършената проверка, ИАМО констатира нарушения при лечението на осемте пациента, свързани със системно и грубо нарушаване на медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика и други нормативни актове, гарантиращи качеството на оказаната медицинска помощ на пациентите.

Докладът на ИАМО е изпратен в Главна прокуратура.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -