четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеПолезните вещества на суперхраните ги има и в евтини продукти

Полезните вещества на суперхраните ги има и в евтини продукти

Суперхраните ни даряват здраве, красота и гъвкав ум. Поне така твърдят многобройни публикации, които се занимават със свойствата на годжи бери, асаи, чия, киноа или конопено семе. Годжи действат подмладяващо, а семената от чия се смятани за свещени още от маите.

Според немски диетолози обаче хората не бива да имат прекалено големи очаквания към екзотичните растения и плодове. Суперхраните може да допълнят всекидневното меню, но няма да сътворят чудеса, казва Зилке Рестемайер от Германското дружество по хранене. В сравнение с други плодове тези на годжи съдържат наистина доста желязо, калций и магнезий, витамини А, С и Е. Използват се отдавна в китайската традиционна медицина. Подмладяващото им свойство обаче не е научно доказано. Също и семената от чия съдържат ценни вещества като омега-3 мастни киселини, за дългосрочните ефекти обаче няма сигурни твърдения. От конопените семена не бива да се яде много, въпреки че упойващите им свойства бяха развенчани. Причината е, че са много калорични – имат 475 калории в 100 грама.

Суперхраните са модно явление

Даниела Граф, експерт от Интститута Макс Рубнер вижда в суперхраните преди всичко мода. Фактът, че на половин година се появява някоя нова суперхрана е доказателство, че никой от шумно рекламираните продукти не е с чак такъв ефект. Няма един-единствен продукт, който да снабдява организма с всички необходими хранителни вещества. Освен това Граф съветва потребителите да внимават кога тези храни са най- полезни – например годжи дават по-добър ефект когато са пресни, отколкото изсушени, на таблетки или на прах. Хората, които вземат медикаменти за разреждане на кръвта, е добре да се откажат от годжи, тъй като затрудняват разграждането на тези лекарства, казва Рестемайер, като се позова на становище на Федералния институт за оценка на риска.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Храни, които ускоряват метаболизма 
Къпините са балсам за стомаха, полезни са и при диабет 
Какво да ядем, за да се предпазим от рак 
Годжи бери – малките плодчета са перфектната комбинация от витамини и минерали
Диета прави кожата по-млада за 28 дни 

Генерално за суперхраните важи: Само ако ги консумирате редовно, можете да извлечете полза от тях. Рекламата внушава, че с тях може да се компенсират прегрешения в храненето. Не може цял ден да ядем каквото ни падне и с шепа семена или хапчета да смятаме, че ще върнем баланса.

Според експерта по хранене Граф най-важното е човек да следва здравословен живот като цяло, ако иска да направи нещо полезно за себе си. Освен това много от полезните вещества в суперхраните се съдържат и в местните европейски храни. Те струват и по-евтино. Антоцианите, които се хвалят като съставка на модерните храни, могат да се намерят в касиса, къпините, червеното зеле или плодовете на бъза.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -