четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДебелите деца с двойно по-голям риск от рак

Дебелите деца с двойно по-голям риск от рак

Наднорменото тегло в юношеска възраст повишава два пъти риска от рак в зряла. Това е извод от проучване, проведено от изследователи на Харвардското училище за обществено здраве. В него участвали 240 000 шведи, мобилизирани в армията на възраст от 16 до 20 години през периода 1969-1976 г. Експертите наблюдавали доброволците до 2010 г. През това време 885 от мъжете развили рак на дебелото черво, съобщава Zee News.

Статистическият анализ показал, че младежите, които в началото на наблюдението били с наднормено тегло (индекс на телесната маса (BMI) от 27.5 до 30), страдали от рак на дебелото черво и ректума два пъти по-често в сравнение с участниците, чието тегло било нормално в началото на проучването (BMI 18,5 до 25).

Затлъстяването в юношеството (BMI над 30) увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво 2,38 пъти.
Авторите установили връзка между високите нива на системно възпаление в юношеска възраст и по-големият риск от рак на дебелото черво и ректума. Възпалението като фактор и затлъстяването са независими един от друг. Според учените е очевидно, че при съществуващо затлъстяване рискът от рак на дебелото черво не се увеличава заради възпалението.

Източник: Zee News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -