Реклама
Начало Хранене Колко яйца на ден са полезни за сърцето?

Колко яйца на ден са полезни за сърцето?

0
диета яйца полезни
Реклама

Консумацията само на няколко яйца седмично може да намали значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Това става ясно от ново гръцко проучване. Данните анализират 10-годишните сърдечно-съдови ефекти, свързани с похапването на яйца. Години преди това препоръките бяха за ограничаването им при хора с атеросклероза заради холестерола в тях.

За да има полза за здравето, е достатъчно яйцата в менюто да са между едно и три за една седмица. Така се намалява с 60% вероятността от сърдечно-съдови заболявания.

Всъщност проучването установило още по-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, до 75% за тези, които ядат повече яйца – 4 до 7 на седмица. Все пак профилактичната полза се постига само при яденето на едно до 3 яйца седмично. Тя е изчислена, като се вземат предвид социални и демографски фактори, начинът на живот и др. Има и още нещо: консумацията на яйца може да има защитна роля срещу сърдечно-съдови заболявания, ако цялостното хранене е според здравословните принципи и е с ниско съдържание на наситени мастни киселини.

Как яйцата влияят за здравето на сърцето

Реклама

Има много изследвания, които проучват ползата от яйцата, особено за здравето на сърцето. Изводите понякога са противоречиви. Има и такива проучвания, които стигат до извода, че яйцата увеличават, а не намаляват сърдечно-съдовия риск.

Яйцата доставят висококачествени хранителни вещества, като протеини, минерали, мастно разтворими витамини, желязо и каротеноиди. Съдържат освен това високи нива на наситени мастни киселини и значителни количества холестерол, за който се смята по принцип, че е лош за сърцето.

Тези противоречиви данни затрудняват медиците в техните препоръки. Трудно е да се определи еднозначно въз основа на данните дали яйцата са полезни или вредни за сърцето.

Колко яйца на ден са полезни

Новото проучване анкетира здрави мъже и жени в Атина, като въпросите са свързани с навиците им на хранене и консумацията на яйца. Участват над 3000 души, приблизително по равно мъже и жени, на възраст от 21 до 60 г. Наблюдението е продължило 10 години.

Участниците сами докладват месечната консумация на яйца, независимо дали са приготвени отделно или включени в рецепта. Така се определя средното седмично потребление. Изводите са, че полза за здравето се постига с до 3 яйца на седмица, което прави по половин яйце на дн. Дали ще ядете повече зависи от здравето ви в момента. Ако нямате изразена атеросклероза или много висок холестерол, може да си позволите и по-големи количества.

Учени от Калифорнийския университет критикуват подхода в проучването, тъй като то не изяснява друг важен въпрос. Какво не са яли хората, които приемат едно до три яйца на ден?

Не се прави връзка с това, какви храни са заменени с яйца. Може би това са червено месо, хляб или дори зеленчуци. Ако се погледнат внимателно нивата на липидите, холестерола в кръвна на участниците, може да се предположи, че те консумират по-малко червено месо или други богати на наситени мазнини меса.

Яйцата засищат по-добре от други храни

Безспорен е фактът, че яйцата засищат по-добре от други храни. Така те помагат на хората да не приемат други преработени или рафинирани храни, които могат да доведат до увеличаване на сърдечно-съдовия риск.

Според д-р Ангела Живкович от Университета на Калифорния здравето не се основава на отделни храни, а на цялостната диета.

Тя допълва: „Могат ли яйцата да бъдат част от здравословна диета, която е в съответствие с превенцията на сърдечни заболявания? Абсолютно. Яйцата правилният избор за всички ли са? Не.“

Източник на витамини В и селен

Наистина яйцата са богат източник на витамин B2, B12 и селен, които са кардиопротективни (пазят сърцето). Витамин B2 и B12 могат да помогнат за нормализиране на нивата на хомоцистеин. Повишените стойности на този белтък води до натрупване на артериална плака. Селентъ в яйцата помага в борбата с оксидативния стрес, който е основен фактор за сърдечните заболявания.

Много проучвания установяват, че яйцата не повишават общия холестерол и всъщност могат да подобрят свойствата на добрия холестерол  (HDL).

Все пак за някои пациенти те може да не са особено подходящи. Високото съдържание на холестерол и холин в яйцата може да е проблем за някои хора, които са изложени на риск от сърдечни заболявания.

В заключение може да се каже, че яйцата са подходящи за включване в здравословна диета за сърцето, но количеството им трябва да бъде ограничено в някаква степен. При съществуващ риск от атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания трябва да се направи оценка на цялостното хранене.

Оригиналното проучване може да намерите тук.

Реклама

Exit mobile version