Реклама
Начало Любопитно Кафето е по-полезно с мляко

Кафето е по-полезно с мляко

0
кафе полезно
Реклама

Добавянето на мляко в кафето го прави още по-полезно, твърдят учени от Университета в Копенхаген в скорошно проучване. Ободряващата напитка е една от най-изследваните напитки от години, помага за концентрацията и умствената работа. Кофеинът далеч не е единственото важно вещество в нея, има още много полезни съставки.

Вредно ли е кафето

Дали кафето е полезно или вредно е дискусия, която се води от години. Ароматната напитка е във фокуса на редица проучвания. В тях учените са изследват ефекта на различните му съставки върху организма. Мит е, че то вдига кръвното. Дори хора с хипертония може да се наслаждават умерено на кафето.

Преди години се наблягаше на ограничаване на употребата му поради съдържащия се в него кофеин. Сега много изследвания предоставят доказателства, че благоприятните ефекти за здравето са повече от потенциалните вреди.

Реклама

Има и още нещо – вече е доказано, че кофеинът действа различно на хората и това е свързано с гените.

Полифенолите правят от кафето противовъзпалително средство

Полифенолите – растителни антиоксиданти, се намират в изобилие в зърната на кафето. Те имат противовъзпалителен ефект. Прихващат агресивните, силно реактивни кислородни молекули в тялото, така наречените свободни радикали. Антиоксидантите намаляват оксидативния стрес, който насърчава възпалителните процеси и с времето води до сърдечно-съдови заболявания и диабет.

„Ние знаем малко за това как полифенолите се държат в комбинация с други вещества“, казва проф. Мариан Нисен Лунд, ръководител на проучването в Университета Копенхаген. Затова екипът му се заема с този въпрос.

Какво се случва, когато млечният протеин реагира с полифенолите на кафето?

Така те доказват, че антиоксидантите образуват нови съединения с аминокиселини – градивните елементи на протеините. В млякото има много протеини, които реагират с антиоксидантите от кафето.

Датските учени проучили дали кафето с мляко се различава по своята противовъзпалителна ефективност от черното кафе. За целта те симулираха възпалителни процеси върху клетъчни линии в лабораторията.

Чисто кафе или кафе с мляко?

Някои от клетките получили чисти кафеени полифеноли. На други са дадени същата доза полифеноли, вече реагирали с аминокиселината цистеин от млякото. В третия случай имунните клетки не са получили нито едното, нито другото.

Резултатът е радващ пиещите кафе с мляко: комбинацията от протеини и антиоксиданти удвоява противовъзпалителните свойства на имунните клетки. „Напълно възможно е този коктейл да има благоприятен ефект и върху възпалителните процеси при хората“, казва проф. Лунд.

Реклама

Exit mobile version