Реклама
Начало Любопитно 8 мита за кафето и истината за тях

8 мита за кафето и истината за тях

0
кафе полезно
Реклама

Кафето е една от любимите напитки на хората по целия свят. Освен безспорната истина, че ободрява, за него се твърдят доста неща – че пречи на съня, води до пристрастяване, подпомага храносмилането и други. Вярно ли е всичко това? Ето коментарите на специалисти, цитирани от немското списание Apotheken Umschau.

Мит №1: Еспресо след хранене стимулира храносмилането

Не е вярно! Този ефект се приписва на кофеина. Истината е по-сложна. Според проф. Андреас Пфайфер от Германския институт по изследване на храненето в Потсдам кафето може да активира червата и да подпомогне изпразването им. То обаче не може да повлияе върху усвояването на храната още в самия стомах, тоест не влияе за доброто храносмилане.

Реклама

Мит №2: Кафето води до пристрастяване

Не е вярно! За някои кафето с цигара е незименна част от навиците им. Консумират ги редовно и имат усещането, че не могат без тях. Но чак пък да се пристрастяваме към кофеина? Кафето със сигурност не води до зависимост, заявява Моника Бишоф от Центъра по медицина на храненето и превенцията в Мюнхен. На това мнение са и от Световната здравна организация. Пристрастяването се свързва с активиране на зоната за възнаграждение в мозъка: Нервните клетки отделят повече допамин, появява се чувство за приповдигнато настроение. Кофеинът не участва в подобни процеси. Все пак ако хората, които са свикнали да пият доста кафе всеки ден,  спрат за известно време, може да се наблюдават симптоми като при абстиненция – главоболие, умора, понижено настроение, колебания в кръвното.

Мит №3: Кафето вечер причинява безсъние

Вярно е отчасти. Хората не искат да се откажат от сутрешното си кафе, само така могат да се събудят. Това не е въображаемо: Кофеинът наистина събужда организма. Той потиска аденозин – вещество, което тялото ни отделя, когато сме уморени. Това не значи непременно, че ако пием кафе в късния следобед, няма да спим добре. Индивидуалните особености на организма са решаващи за това дали кафето ще наруши съня ни или не, допълва проф. Пфайфер.

Мит №4: От кафето зъбите пожълтяват

Вярно е. Ако често пиете кафе, чай, червено вино или тъмни сокове, няма как с времето зъбите ви да не се оцветят. Повърхността им е с микроскопични неравности, в които се отлагат пигментите, пояснява зъболекарят Волфганг Боер от Еускирхен.

Мит №5: От кафето ставаме нервни

Вярно е. Напълно е възможно да ни връхлети вътрешно безпокойство, ако се изпили няколко чаши кафе, смята проф. Пфайфер. Стимулирането с кофеин води до повишено отделяне на хормоните на стреса, затова трябва да внимаваме с дозите. Прагът на чувствителност при всеки човек обаче е различен.

Мит №6: Кафето накърнява мъжката сила

Не е вярно! Проф. Пфайфер е категоричен, че твърдението за вредата от кафето спрямо мъжката потентност е мит. Има дори едно проучване, което твърди обратното – че кофеинът дори пази от еректилни смущения. Мъжете, които пият 2-3 чаши кафе дневно (170-375 мг кофеин), са по-предпазени от онези, които не пият кафе или употребяват съвсем малки количества (до 7 мг кофеин).

Мит №7: Кафето помага при главоболие

Вярно е. При леко до средно тежко главоболие с напрежение чаша кафе може да донесе облекчение. Кофеинът е с леки болкоуспокояващи свойства, обяснява Бишоф. Веществото стига до мозъка през кръвта и леко разширява стеснени кръвоносни съдове, като по този начин стимулира кръвообращението.

Мит №8: Кофеинът причинява киселини

Не е вярно. Някои хора трябва да се оригнат след чаша кафе или усещат леко кисело, парещо чувство в хранопровода: киселини. Дали причината е в кофеина? Не, отговаря експертът по хранене Бишоф. Твърдението, че кофеинът причинява киселини, не се е доказало в проучвания. Специалистката препоръчва на хората, които реагират на кафето с киселини да избират сортове с по-мек вкус, да добавят мляко в него и да го пият след хранене вместо преди това.

Реклама

Exit mobile version