Реклама
Начало Заболявания и лечение Атеросклерозата може да бъде победена и без лекарства

Атеросклерозата може да бъде победена и без лекарства

0
анемия червени кръвни телца
Реклама

Атеросклерозата е заболяване на съдовете, което се развива вследствие на повишен холестерол в кръвта. Тя е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, чиято крайна проява са инфаркти, инсулти и други животозастрашаващи състояния. Стои в основата на половината от смъртните случаи в развития свят.

Атеросклерозата води до образуването на плака от вътрешната стена на артериите, което може да доведе до тяхното запушване. Когато са увредени кръвоносни съдове, захранващи сърцето, човек получава инфаркт на миокарда и съдови лезии на мозъка, които увеличават неимоверно риска от инсулт. Може да бъдат засегната и други органи (бъбреци, черва, артерии). Един от симптомите на атеросклерозата е придружено от болка в лявата гръдния кош, често по време на тренировка.

С годините плаката в съдовете се натрупва все повече, тромбоцитите по повърхността й се слепват и може да се образува тромб (съсирек), който да се откъсне и да запуши важен кръвоносен съд.

Реклама

Дали ще се появи и как ще се развива атеросклерозата до голяма степен се определя от начина на живот, начина на хранене, лоши навици, а в някои случаи играят роля и наследствените фактори. Важно е да се знае, че има два вида холестерол – „лош“ (липопротеин с ниска плътност), и „добър“ (липопротеини с висока плътност).

След определена възраст – 55-60 г., всеки трябва редовно – веднъж годишно, да прави кръвни изследвания за своя липиден профил, казва Максим Нижегородцев, директор на направление „Кардиология“ в лабораторията „Хеликс“.

Проф. Гроздински: Инсултът може да се избегне с преглед на ехограф

Какво се прави при високи нива на липидите

Атеросклерозата стои в основата на повишените нива на общия холестерол, LDL и триглицеридите. При нея не става дума за просто натрупване на мазнини по кръвоносните съдове или на други места. Става дума за сложни проблеми с обмяната на веществата, които влошават здравето като цяло.

Първата и основната препоръка е промяна в начина на живот. Човек трябва да се откаже от пушенето, да поддържа адекватна за възрастта си физическа активност и нормално теглото, да следи за кръвното си налягане.

Гранични стойности на високо кръвно и холестерол също може да увредят съдовете

Основни препоръки за диета

Най-важното е да преосмисли начина си на хранене. Продуктите, които се консумират, трябва да се приготвени главно на пара и без използване на много мазнини. Основните източници на мазнини, които повишават холестерола, са месото, млечните продукти, така че те трябва да ограничат или изключат от диетата.

За яйцата се водят доста спорове, като през последните години препоръките се смекчиха и експертите вече не препоръчват пълен отказ от тях, а само умерената им консумация.

Като цяло животинските мазнини в диетата трябва да се намалят значимо. От месото избирайте главно варено пилешко без кожата или риба. Заменете белия хляб с черен.

Ето и още няколко принципни съвета:

  • Избягвайте стресовите ситуации, претоварването и монотонността в работата;
  • Алкохолът трябва да е с малко и не всеки ден (например вино около 250 мл);
  • Използвайте пестеливо сол и захар;
  • Избирайте главно храни от растителен произход и растителни масла (олио, зехтин и др.);
  • Старайте се да имате физическо натоварване поне два пъти седмично в продължение на 30-40 минути. Не става дума само да правите специална гимнастика или да ходите във фитнеса. Идеално раздвижване е и работата в градината.

След 40 години се препоръчва използването на добавки с рибено масло, богати на омега-3 мазнини. Рибеното масло се съдържа във всички риби, особено мазните (скумрия, сьомга и др.). Омега-3 и омега-6 са полиненаситени мастни киселини, необходими за метаболизма на мазнините.

Много важен е и витамин В6, който участва в обмена на холестерола и метаболизма на мастните киселини. Открива се в пълнозърнестия хляб и в соята. Йодът (зеле, цвекло) пък повишава активността на системата за кръвосъсирване. Чесънът се препоръчва, защото повишава съпротивителните сили на организма, намалява нивото на холестерола в кръвта.

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version