Реклама
Начало Здравна политика Лекарство при запушен нос може да провокира мозъчна исхемия

Лекарство при запушен нос може да провокира мозъчна исхемия

0
лекарства хапчета ползи
Реклама

Редица популярни лекарства за настинка и запушен нос съдържат съставката псевдоефедрин, която повишава риска от исхемия на мозъка (намалено кръвоснабдяване). В рамките на ЕС лекарствата, съдържащи псевдоефедрин, се предлагат под различни търговски наименования, включително Actifed, Aerinaze, Aspirin Complex, Clarinase, Humex rhume и Nurofen Cold and Flu. Винаги може да се информирате, като прочетете съставките на препарата върху опаковката.

Рядък страничен ефект засяга кръвоносни съдове в мозъка

По молба на Франция Европейската агенция по лекарствата (EMA) и по специално Комитетът по безопасност към нея ( PRAC ) започна преглед на лекарствата, съдържащи псевдоефедрин. Опасенията на експертите са свързани с риска от синдром на задна обратима енцефалопатия (PRES) и синдром на обратима церебрална вазоконстрикция (RCVS). Това са състояния, засягащи кръвоносните съдове в мозъка. Псевдоефедринът се приема през устата и се използва самостоятелно или в комбинация с други лекарства за лечение на запушен нос в резултат на настинка, грип или алергия.

Двата синдрома може да включват намалено кръвоснабдяване (исхемия) на мозъка. По-коварното е, че макар и доста рядко, има вероятност да доведат до сериозни и животозастрашаващи усложнения. По-честите симптоми, свързани с тях, са главоболие, гадене и гърчове.

Реклама

Ревизията на препоръките за употреба на лекарствата с псевдоефедрин са заради сигнали, докладвани според реда за наблюдение и докладване на странични ефекти от медикаменти.

Псевдоефедрин повишава риска от инсулт и инфаркт

Такива лекарства имат известен риск от сърдечно-съдови и цереброваскуларни исхемични събития (странични ефекти, включващи исхемия в сърцето и мозъка), включително инсулт и инфаркт. Това е известно отпреди. Ограниченията и предупрежденията вече са включени в листовките.

Докладваните случаи за двата синдрома, свързани с мозъка, са сериозни. Затова експертите на ЕМА ще разгледат отново цялостния профил на безопасност на псевдоефедрин и показанията, за които лекарствата са одобрени. Наличните доказателства ще бъдат анализирани и ще се прецени дали се налагат промени в разрешенията за употреба. Те могат да бъдат запазени, променени, спрени или оттеглени в целия ЕС.

Как действа псевдоефедрин

Псевдоефедринът стимулира нервните окончания за освобождаване на норадреналин, който причинява свиване (стесняване) на кръвоносните съдове. Кръвоносните съдове отделят по-малко течност, носът се подува по-малко и се отделя по-малко слуз. Затова лекарствата с него са предпочитани за облекчаване на симптомите при вирусна инфекция.

Слагат го в състава на препарати, препоръчвани за симптоми при настинка и грип като главоболие, треска и болка или алергичен ринит (възпаление на носните проходи) при хора със запушен нос (назална конгестия).

Източник: ЕМА

Реклама

Exit mobile version