Реклама
Начало Профилактика 4 неща, които пазят от атеросклероза, и 4 неща, които вредят на...

4 неща, които пазят от атеросклероза, и 4 неща, които вредят на съдовете

0
Реклама

Здравите кръвоносни съдове са от основно значение за доброто здраве. Чрез тях органите се кръвоснабдяват и хранят. Ако артериите се калцират (процесът се нарича атеросклероза), рискът от различни заболявания се увеличава. Постепенното им запушване първоначално не причинява никакви симптоми, но може да прогресира незабелязано. Затова е добре да познавате и избягвате рискови фактори.

Здравите съдове са отворени (без запушване от атеросклеротична плака) и еластични, така че кръвта да достига до всички органи и всяка отделна клетка в тялото. Д-р Мартин Хале, медицински директор на Центъра за профилактика и спортна медицина в Техническия университет в Мюнхен, посочва кои са 4-те най-големи врагове на съдовете, както и четири начина да ги поддържаме здрави и еластични.

мерене на кръвна захар

Кое разболява съдовете?

  1. Тютюнопушенето унищожава съдови клетки
Реклама

Никотинът в цигарите кара съдовете да се свиват и влошава кръвоснабдяването, въпреки че този ефект не трае дълго. По-рисков е дългосрочният ефект. Клетките по вътрешния слой на съдовете загиват заради токсичните вещества в тютюна. Остават осезаеми увреждания.

  1. Защо високата кръвна захар е опасна

Високата кръвна захар също уврежда вътрешната стена на съдовете, предупреждава д-р Хале, който е специалист по кардиология, вътрешни болести и спортна медицина. Ако прекалявате с храната само понякога и рядко повишавате кръвната захар,  няма нужда да се притеснявате. При диабет и преддиабет с постоянно високи стойности обаче се разрушава защитния слой на съдовете.

  1. Холестеролът втвърдява съдовете

Постоянно високите нива на холестерол са също толкова рискови. По-опасен е LDL, познат повече като “лош” холестерол, но и изследването на общия холестерол може да даде на лекаря най-обща представа дали при даден пациент има проблем. Мазнините в кръвта се отлагат под съдовите клетки и образува малки “островчета”, които втвърдяват артериите.

  1. Високото кръвно налягане трайно уврежда съдовете

Ако съдовете вече са увредени, повишаването на кръвното за дълъг период от време е още по-опасно. Има риск от разкъсване, когато налягането се вдигне прекомерно.

Лекарите предупреждават, че натрупването на два или повече рискови фактори допълнително увеличават риска. Хората, които пушат и страдат от диабет и високо кръвно налягане, са девет пъти по-склонни да развият съдови заболявания в сравнение с непушач без диабет и високо кръвно налягане.

Лечение на високо кръвно – с монотерапия или комбинирани лекарства

Кое поддържа съдовете здрави

  1. Спорт

Спортът поддържа съдовете еластични. Увеличената честота на пулса, докато спортувате, разтяга съдовете. Активират се определени химически процеси, които “лекуват” увредените клетки в съдовата стена. Така спортът не само съхранява здравето, но и “поправя” клетките.

Движението, което създава напрежение върху мускулите и костите като бягане или скандинавско ходене, освобождава стволови клетки от костния мозък в кръвообращението, обяснява Хале. Тези първични клетки в нашето тяло могат да се преобразуват в голямо разнообразие от клетки. Попадайки в съдовете например, могат да се натрупат там като нови, здрави съдови клетки.

Упражнението имат още много положителни ефекти – понижават нивото на кръвната захар, а оттам и риска от диабет. Ако сте загубили форма, започнете с две енергични разходки на ден или интензивна спортна сесия седем до десет минути, важното е да се поизпотите.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

  1. Поддържайте нормално тегло

При хората с наднормено тегло се отделят повече възпалителни вещества от мастната тъкан, които попадат в кръвта. Те увреждат вътрешния слой на съдовете. Особено важно е да не допускате натрупване на мазнини около талията. 

  1. Ненаситени мастни киселини

Мазнините не са вредни като цяло, стига да знаете как да ги избирате и включвате в храната. Има много сериозни и големи проучвания, които доказват връзката между балансираната диета и здравите съдове. 

Наситените мастни киселини (животински мазнини, втвърдените палмово и кокосово масло, които масово се влагат във вафли, бисквити и др.) са „твърди“, ненаситените мастни киселини (мазна риба, бобови храни, ядки) са „гъвкави“. Първите втвърдяват стените на съдовете, а вторите ги правят еластични. Хората с втвърдени съдове много по-често стигат до инсулт и инфаркт. 

  1. Зеленчуци с ярки цветове

Цветът на плодовете и зеленчуците идва от полифенолите. Те правят домата червен, патладжана – лилав, а ябълките – зелени. Те имат защитен механизъм върху нашите клетки, казва Хале. Поради това той препоръчва да използвате няколко различни вида зеленчуци, когато готвите за възможно най-цветната храна.

Вафли и бисквити пълни с вредни химични мазнини, удрят сърцето

Редактор Ина Димитрова

Реклама

Exit mobile version