четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеКартофите намаляват риска от рак при любителите на месо

Картофите намаляват риска от рак при любителите на месо

Любителите на мръвката трябва да хапват по-често картофи и банани. Така до известна степен те ще успеят да неутрализират вредните странични ефекти от прекомерната консумация на месо. Известно е, че червеното (свинско, телешко) увеличава риска от рак на дебелото черво.

Но продукти с устойчиво нишесте помагат на тялото да се защити, като повишава нивото на съединение, потискащо опасни генетични промени, пише New Scientist.

Клинично изпитание с 23-ма здрави доброволци в Университета Флиндерс показало, че активното потребление на месо за 4 седмици увеличава нивото на молекулите микро-РНК, които потискат активността на гени. По-конкретно става дума за miR17-92 и miR21, които са свързани с оцеляването и растежа на раковите клетки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Ограничете месото между 50 и 65 г., иначе има риск от рак 
Отказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията 
Много месо в менюто е риск за тумор 
Мазнините по-опасни за диабетиците отколкото въглехидратите

След тази диета доброволците продължили да наблягат на месото за още един месец, само че тогава в менюто им били включени и храни с устойчиво нишесте (съдържа се в студените картофи и бананите). Това позволило да се намали концентрацията на miR17-92. Но върху miR21 нишесте нямало ефект. Учените правят извода, че месото увеличава риска от рак по няколко линии едновременно. Възможно е устойчивото нишесте да може да се справи с още други пагубни за организма промени, предизвикани от консумацията на месо.

Мръвката е ценен източник на аминокиселини и някои витамини, но в съвременното общество се яде много над необходимото. Според водещи български диетолози, оптималната седмична консумация на месо не бива да надвишава 600 грама.

Източник: New Scientist

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -