Отказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията

PRINT

Вегетарианците имат по-ниско кръвно налягане в сравнение с любителите на месото, съобщават японски специалисти. Учените са изразявали подобно предположение и преди това, но не са били сигурни в твърденията си, пише Medical News Today. Затова екип от Осака анализирал голям брой мащабни изследвания, посветени на връзката между вегетарианската диета и кръвното. В единия случай взели резултатите от седем клинични проучвания с 311 участници, а в другия – от 32 проучвания с наблюдения с 21 604 участници. Учените уточняват, че под вегетарианска диета се разбира пълен отказ от месо или изключително рядката му консумация. Менюто обаче включва млечни продукти, яйца и риба. Подобни навици при хранене категорично водят до понижаване на налягането.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Много месо в менюто е риск за тумор
Експертни коментари „за“ и „против“ вегетарианството
Вегетарианството носи рискове за бременните
Работи ли диетата според кръвната група

Систоличното налягане на вегетарианците било с 4,8 мм по-ниско в сравнение с това на контролната група в клиничните проучвания и с 6.9 мм по-ниско в сравнение с проучванията с наблюдение. Диастоличното налягане било надолу съответно с 2,2 и 4,7 мм. Ефектът от вегетарианството може да се сравни с намаляването на солта в храната или със сваляне на тегло до 5 килограма.

Намаляване на систоличното кръвно налягане с 5 мм понижава с 9% риска от смърт поради коронарна болест на сърцето, с 14% пада рискът от смърт поради инсулт. Все още няма научно издържано обяснение за начина, по който вегетарианството оказва влияние върху кръвното. Може би вегетарианците по принцип са по-слаби и при тях няма такъв риск от затлъстяване. Те се хранят с продукти, които имат високо съдържание на фибри, малко мазнини и сол. Затова пък имат много калий, полиненаситени мастни киселини. Те почти не консумират алкохол. Установено е също, че при вегетарианците се намалява гъстотата на кръвта.

Източник: Medical News Today

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Отказът от месо е най-безопасният метод за борба с хипертонията беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *